Boek historie Rotterdamse armenzorg aangeboden aan Mgr. Van Luyn

25.05.2007 / 17:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Bisdom rotterdam

Bisdom rotterdam

Rotterdam, 25 mei 2007 - Op donderdag 24 mei is het eerste boek van 'Het Sint Laurensinstituut 1651-1857-2007, De geschiedenis van de katholieke charitas te Rotterdam' tijdens een feestelijke bijeenkomst aangeboden aan Mgr. A.H. van Luyn s.d.b., bisschop van Rotterdam Hieraan voorafgaand werd door de schrijver, prof.dr. M.J. van Lieburg, een presentatie verzorgd waarin hij zijn grote betrokkenheid toonde bij dit stuk historie van Rotterdam. Mgr. Van Luyn vestigde de aandacht op het belang van het diaconale werk en op diegenen die zich hiervoor, dikwijls belangeloos, hebben ingezet en nog inzetten. De heer Van der Stap, voorzitter van het Sint Laurensinstituut, kondigde aan dat het instituut in de toekomst meer naar buiten zal gaan treden en dat de eerste stappen zijn gezet om op uitgebreidere schaal in te spelen op de noden in de Rotterdamse regio, maar ook daarbuiten.
In zijn dankwoord memoreerde Mgr. Van Luyn dat het Bisdom Rotterdam zich mede verbonden voelt met het Laurentiusinstituut aangezien de heilige Laurentius de patroonheilige van het Bisdom is. Naast de heiligen Laurentius en Elisabeth noemde bisschop Van Luyn ook de bestuurders, religieuzen en leken die vandaag de dag het verschil maken. Zij staan vanuit de diaconie ten dienste van twee groeperingen in onze samenleving waarvoor extra zorg en aandacht gevraagd wordt, te weten 'jeugd en de ouderen'. Zoals in het boek beschreven wordt, maakte na de Reformatie (1572) een gering aantal Katholieke gezinnen het verschil in de Laurentiusparochie; het geloof bleef in hun hart werkzaam. Ze stelden hun huis open voor een priester en voor de geloofsgemeenschap. Zij bouwden tegen elke weerstand in een nieuwe kerkgemeenschap op. In het Bisdom Rotterdam wordt vandaag de dag dit verschil verwoord in de drie S-sen: spiritualiteit, solidariteit en soberheid. Op basis van deze drie thema's worden de krachten gebundeld en kan op vele manieren samen gewerkt worden voor het Evangelie.

EINDE PERSBERICHT

Bijgevoegd: foto waarop de heer Van der Stap het boek overhandigt aan Mgr. Van Luyn. De foto is vrij te gebruiken met vermelding van 'Fotograaf: Art & Photography, Ghenne van Rumste, Vlaardingen'

Voor bestellingen van het boek en meer informatie:
Mevrouw J.A. van Schaick, bestuurssecretaris. T: 010 418 28 33; M: 0640 08 45 48.