Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



Wet bopz niet toekomstbestendig

Nieuwsbericht, 25 mei 2007
Psychiatrisch patiënt zit met handen voor het gezicht aan een tafel. Foto: Hollandse Hoogte, Peter van Beek

De Wet bopz is niet toekomstbestendig, vindt de commissie die de wet onlangs heeft geëvalueerd.

Volgens de evaluatiecommissie voldoet de wet in de praktijk redelijk, maar is hij op sommige punten niet helder en complex. Daarom stelt de evaluatiecommissie voor een nieuwe wet te maken. In haar woorden moet er worden gezocht naar een `verbindende regeling waarin passende zorg voor de patiënt, ongeacht waar hij zich bevindt, het centrale uitgangspunt is'.

De wet bopz, die de gedwongen opneming en gedwongen behandeling regelt van personen die door een psychiatrische aandoening een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving, wordt om de vijf jaar geëvalueerd. Vandaag is het derde evaluatierapport aan de ministers van VWS en Justitie aangeboden.

Namens minister Klink zei directeur Curatieve Zorg M. Boereboom bij de overhandiging dat hij begrip heeft voor dit standpunt. `Want bij een wet die je te vaak verandert, loop je het risico dat je te veel gaat afwijken van de oorspronkelijke bedoelingen van de wet.'

Klink gaat de komende maanden, samen met de minister van Justitie, het evaluatierapport bestuderen. Het streven is om in het najaar met een kabinetsstandpunt op het evaluatierapport te komen.

Verwijzingen