PvdA Rotterdam


Hoorzitting Tweede Kamer hangjongeren op initiatief PvdA

Vr 25 Mei 2007 - Remco van Vliet
Hoorzitting Tweede Kamer hangjongeren op initiatief PvdA

Om de problematiek van hangjongeren stevig op de politieke agenda te zetten, organiseert de Tweede Kamer een hoorzitting. Het idee is afkomstig van PvdA-kamerlid Staf Depla.

Waarom wilde je nu uitgerekend hierover een hoorzitting organiseren? Rondhangende jeugd is soms nog heel jong; pas negen of tien jaar oud. Zij vertonen vaak ook al agressief en onaangepast gedrag. Kinderen die zich van niemand wat aantrekken. Een paar jaar ouder zorgen ze voor veel overlast en criminaliteit zorgen en jeugd van 16,17 jaar loopt de deur plat bij politie en justitie. Steeds vaker krijgen we dit te horen van bewoners. Reden genoeg om voor te stellen hier hoorzittingen over te houden.

Natuurlijk zijn hangjongeren van alle tijden. Maar in veel buurten loopt het de spuigaten uit. Bewoners worden geterroriseerd. Van ongestoord woongenot is geen sprake. Maar minstens zo belangrijk: de meeste goedwillende jongeren kunnen niet vrij op straat spelen en jongeren die zwak in hun schoenen staan worden meegesleept. Jongeren die op verkeerde pad raken, zorgen voor overlast en vergooien hun toekomst.

Wat wil je er mee bereiken?
Met de hoorzitting kunnen we te weten komen wat de aard en omvang van de problemen zijn. Hoe proberen bewoners, buurtwerkers, onderwijzers, wijkagenten, ouders dit probleem op te lossen? Wat gebeurt er om het tij te keren? Welke aanpak werkt en wat kan er in Den Haag gedaan worden om bewoners, wijkagenten, buurtwerkers, ouders en leraren te helpen dit probleem op te lossen.

Wat heeft Rotterdam hier aan?
Rotterdam is ook een van de steden die steeds meer met deze problemen te maken heeft. Onlangs heeft jullie fractievoorzitter Peter van Heemst nog de overlast in de wijk Hillesluis aangekaart. Wij willen jullie in Rotterdam betere instrumenten geven om aan de overlast iets te doen. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan meer drang bij opvoedingsondersteuning en een betere beloning van de wijkagenten. Maar ook gaan we kijken of het jongerenwerk adequaat georganiseerd is om deze problemen het hoofd te kunnen bieden.

Het is belangrijk dat de regelgeving de ondersteuning biedt die de professionals in de wijken nodig hebben. Wij verwachten dan ook voorstellen van de regering die echt hout snijden.

De hoorzitting wordt gehouden op 13 juni. We horen slachtoffers, buurtbewoners, hangjongeren, wethouders, wijkagenten, buurtwerkers en andere deskundigen.