Persbericht EénVandaag: Iedereen kan privé-kliniek beginnen

Een groot gat in de wet die medisch handelen reguleert (BIG) maakt het mogelijk dat ongediplomeerden medische handelingen kunnen uitvoeren in privé-klinieken. Dit blijkt uit een reportage van het programma EénVandaag. Iedereen kan een privé-kliniek openen en willekeurige medische handelingen verrichten, zolang zij 'zichzelf bekwaam achten'. De Inspectie voor de Volksgezondheid reageert in de uitzending als volgt: "Het is de IGZ bekend dat de wet BIG ruimte laat voor artsen om niet artsen en mensen zonder diploma handelingen te laten uitvoeren. Zij kunnen dit alleen doen als een dergelijk iemand zichzelf bekwaam acht tot het doen van een dergelijke handeling. De opdrachtgever moet zich daar ook van overtuigen. Toch kan dit riskante situaties opleveren. De IGZ bekijkt op dit moment hoe de risico's geminimaliseerd kunnen worden."

Een ander probleem is dat er geen registratieplicht is voor privé-klinieken. Niemand weet hoeveel klinieken er in Nederland zijn en wie er werken. Het is ook voor iedereen mogelijk om een kliniek te openen. Voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel heb je aan een geldig paspoort en bankafschrift genoeg. Verder bestaat er geen registratieplicht.

De Vereniging van Plastische Chirurgie vindt dat een registratieplicht er snel moet komen, om wildgroei van klinieken te voorkomen. Ook Agnes Kant, woordvoerder volksgezondheid SP vindt het onbegrijpelijk dat klinieken zich niet verplicht hoeven te registreren.

De wet BIG is in 1993 ontworpen en zorgde ervoor dat iedereen de mogelijkheid kreeg om medische handelingen te verrichten. Zo werd het voor verzorgers en helpenden makkelijker om bijvoorbeeld iemand te injecteren.

In de wet BIG wordt onderscheid gemaakt tussen zelfstandig bevoegden en niet zelfstandig bevoegden. Zelfstandig bevoegden zijn artsen, tandartsen en verloskundigen. Zij mogen ook 'voorbehouden handelingen' uitvoeren, zoals bijvoorbeeld injecteren, narcose.. Niet zelfstandig bevoegden mogen deze handelingen uitvoeren, mits ze opdracht hebben gekregen van een zelfstandig bevoegde, ze de opdracht uitvoeren zoals de opdrachtgever ze dat opdraagt en ze beide, de opdrachtgever en de opdrachtnemer, bekwaam zijn. Maar wanneer ben je bekwaam? Dat staat niet omschreven in de wet, dus daar is ook makkelijk misbruik van te maken. De IGZ (Inspectie voor de gezondheidszorg) zegt hierover:

Uitzending EénVandaag vrijdag 25 mei om 18.18 uur op Nederland 1.

Voor meer informatie (

EenVandaag