Wetterskip Fryslân

Leeuwarden, 25 mei 2007
Nr. 07-25/PL

Waterschap laat schapen grazen op kaden

Wetterskip Fryslân gaat op verschillende plaatsen in het werkgebied schaapskudden inzetten om kaden te laten begrazen. Deze manier van onderhoud moet leiden tot kostenbesparing, een dichte grasmat en minder overlast door onkruid. Bovendien levert het geen problemen op met de flora- en faunawet.

Tot nu toe laat het waterschap met zwaar materieel de kaden maaien en het gras afvoeren. Op sommige moeilijk toegankelijke plekken en smalle waterkeringen is mechanisch onderhoud echter niet of nauwelijks mogelijk. Tijdens natte perioden bestaat er kans dat de kaden door machines worden beschadigd. Een proef in 2006 met beweiding door Drentse heideschapen heeft goede resultaten opgeleverd, ook omdat deze schapen bijvoorbeeld akkerdistels, ridderzuring en brandnetels vreten. Hiermee wordt voorkomen dat zaad van dit onkruid overwaait naar naastliggende landbouwgrond.

Wetterskip Fryslân gaat nu de schapen structureel laten grazen op enkele tientallen kilometers aan kaden. De kudde zal hierbij steeds worden verplaatst. In het noorden van het werkgebied, tussen Berlikum en Boer, nabij Burgum en ten zuiden van Twijzel, zal een herder met een hond zo'n 400 Drentse heideschapen laten weiden. Ook in Zuid-Fryslân, Easterboarn, Terwispel, Oudega (Sm.), de Hege Warren en nabij Surhuizum zullen de dieren van Landschapsbeheer De Eschhof uit Appelscha worden ingezet op kaden die in beheer en onderhoud zijn bij het waterschap.

Fotobijschrift:
Wetterskip Fryslân zet schapen in op kaden als alternatief voor machines. Foto: Wetterskip Fryslân/Meindert van Dijk


---
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met communicatieadviseur Paul Loonstra van Wetterskip Fryslân, telefoon 058 - 292 23 75 of 06-26 904 568.

---- --