INLIA


VNG tekent bestuursakkoord met SvJ 25/05/2007

De Staatssecretaris van Justitie mw Albayrak en de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, burgemeester Deetman van Den Haag, hebben op 25 mei 2007 een bestuursakkoord getekend over de afwikkeling van de nalatenschap van de oude Vreemdelingenwet (beter bekend als de pardonregeling) en de uitvoering van de nieuwe Vreemdelingenwet (van kracht sinds 1 april 2001). De volledige tekst van het akkoord wordt o.a. gepubliceerd op de site www.pardonnu.nl.

Uit de voorafgaande ledenraadpleging van de VNG bleek dat de gemeenten positief oordeelden over het op 27 april jl. bereikte onderhandelaarsakkoord. Wel is door gemeenten aandacht gevraagd voor een aantal punten, waarvan het belangrijkste betreft het beëindigen van de gemeentelijke noodopvang. Hierover heeft de VNG, ook op 25 mei 2007, een brief aan staatssecretaris mw Albayrak gestuurd. De gemeenten verklaren zich bereid de noodopvang te beëindigen, maar vragen wel erkenning van het Rijk van het probleem waar gemeenten in de praktijk mee worden geconfronteerd: het op straat belanden van uitgeprocedeerde asielzoekers, die rechtmatig in Nederland verblijven, maar geen recht meer hebben op (opvang-)voorzieningen. (...) Wij gaan ervan uit dat de inzet van alle betrokken partijen er op gericht zal zijn dat de noodopvang overbodig zal worden gemaakt, omdat een adequate invulling zal worden gegeven aan de gemaakte afspraken in het bestuurlijk akkoord.

Verdere aandachtspunten betreffen: de huisvesting van de asielzoekers die onder de pardonregeling gaan vallen (de doelstelling is voor eind 2009 iedereen adequate huisvesting aan te kunnen bieden) en de financiële compensatie van gemeenten voor de door hen gedane uitgaven voor inburgering en uitkeringen.

De VNG gaat er van uit dat met het gesloten bestuursakkoord een nieuwe fase in het overleg tussen gemeenten en Rijk is aangebroken. Een fase waarbij Rijk en gemeenten in wederzijds vertrouwen samenwerken aan een humane, zorgvuldige en efficiënte uitvoering van het vreemdelingenbeleid. Daarbij is het een gezamenlijk belang dat er geen achterstanden zoals bij de oude Vreemdelingenwet meer ontstaan.

De volledige tekst van deze brief en het bestuursakkoord zijn te vinden op de site van de VNG: www.vng.nl.