Saxion Hogescholen
BR>

do 31 mei 2007

Saxion Kunstprijs 2007 voor Nel Kamphuis

Vrijdag 25 mei a.s. reikt drs. J.W. Boomkamp, lid van de Raad van Bestuur van Saxion Hogescholen, in het Deventer Stadhuis de Saxion Kunstprijs uit aan Nel Kamphuis. De prijsuitreiking is onderdeel van de AanZet!manifestatie.

De Saxionjury koos voor haar prijs uit vier afgestudeerden aan de ArtEZ-academies. Zij zijn genomineerd voor de AanZet!-prijs en voor de Saxionprijs. In het voorjaar van 2007 werkten en exposeerden ze in het CBK Gelderland, Kunstencentrum Hengelo, Kunstvereniging Diepenheim en Kunstenlab Deventer. De Saxionprijs bestaat uit een opdracht.

Nel Kamphuis

Dit jaar gaat de Saxionprijs naar Nel Kamphuis. Zij is gefascineerd door straaljagers. Weliswaar een thema waar de kunstenares al langer mee werkt, maar dat zij tijdens deze werkperiode verder heeft doordacht, esthetisch uitgewerkt en aangevuld. Nel Kamphuis laat haar onderzoeksgedrag duidelijk zien in haar werk. De wijze waarop ze bijvoorbeeld met trouwfoto's bezig is geweest, verbeeldt haar persoonlijk commentaar op het huwelijk. Ook haar foto's van het tijdelijke huis waarin ze woont, tonen een betrokken onderzoek naar de eigen omgeving en een fascinatie voor verwording en verval. Tegelijkertijd weet ze bijna altijd iets `hards' om te buigen naar iets `aaibaars.' Dat levert een coherente tentoonstelling vol verstilde schoonheid in het Kunstenlab in Deventer op. De jury van de Saxion kunstcommissie heeft er alle vertrouwen in dat Nel Kamphuis met de uitvoering van deze opdracht een waardevolle aanvulling voor de Saxion kunstcollectie zal realiseren.

Saxion Hogescholen

Saxion Hogescholen kent sinds 2001 een prijs toe aan een zojuist afgestudeerd beeldend kunstenaar. Eerst samen met CBK Deventer (het huidige Kunstenlab) en nu met de drie A1-partnerorganisaties. Saxion heeft een uitgebreide kunstcollectie binnen de eigen locaties in Overijssel en Gelderland: Enschede, Deventer en Apeldoorn.

Project A1

AanZet! maakt deel uit van een gezamenlijk programma van drie beeldende kunstinstellingen langs de A1: het Kunstenlab, de Kunstvereniging Diepenheim en het Kunstcentrum Hengelo. Het thema? De A1 en infrastructuur in brede zin. Het A1-project verbindt kunst en omgeving, kunst en economie, kunst en maatschappij. Het programma bestaat uit kunsteducatie, stimulering van aankomend beeldend talent, manifestaties, ontmoetingen, discussies en publicaties (zie www.kunstenlab.nl).

Publicatie

Het werk van de vier genomineerden is vastgelegd in een prachtig vormgegeven publicatie. Deze wordt tijdens de bijeenkomst op 25 mei gepresenteerd en is verkrijgbaar bij de deelnemende instellingen.

Programma van 16.00-18.00 uur

16.00 uur Feestelijke ontvangst
16.15 uur Inleiding
Verslag jury en prijsuitreiking Aanzet! Bekendmaking Saxion Kunstprijs door drs. J.W. Boomkamp, lid Raad van Bestuur Saxion Hogescholen
Presentatie van de publicatie Optreden NO Blues
Een hapje en een drankje


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------