Ingezonden persbericht


Nieuwedoorbraak.nl en Felix Meritis presenteren:

DOORBRAAK-DEBAt

E U R O S T A R W A R S ?

Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

vrijdag 25 mei, aanvang 17.00 uur

toegang gratis

In navolging van de VS gaan de defensie-uitgaven dit jaar voor het eerst sinds jaren 200 miljoen omhoog. De oorlog in Afghanistan kost ons jaarlijks honderden miljoenen, die beter geïnvesteerd kunnen worden in sociale en economische vernieuwing om onze toekomstige economische kurk te versterken: de 'creatieve samenleving', ofwel de innovatieve kenniseconomie. Ondertussen worden in de VS met hoog tempo plannen gemaakt voor 'Full Spectrum Dominance', volledige dominantie op alle wapensystemen. In 'Complan 8022' staan plannen voor een preventieve aanval waarin de inzet van nucleaire en conventionele wapens worden geïntegreerd. Onderdeel daarvan is een 'wapenschild', beter bekend als 'Star Wars'. Die willen zij nu uitbreiden met 'Euro Star Wars' om de VS 'First Strike Capacity' te geven, het vermogen als eerste een atoomaanval te doen en de verdediging van de tegenstander uit te schakelen met het 'wapenschild'.

Ruud Lubbers (voormalig premier) heeft onlangs gewezen op het belang van atoomontwapening en het gevaar van 'Euro Star Wars'. Johan Witteveen (voormalig minister van Financiën voor de VVD en voormalig directeur van het IMF) zet zich al jaren op het hoogste niveau in voor kernontwapening en Jan Pronk (o.a. voormalig minister voor Ontwikkelingshulp voor de PvdA) is al jarenlang voorstander van atoomontwapening. Zij doorbreken de stilte bij de politieke top over 'Euro Star Wars' en gaan in gesprek met Peter Gortzak (vice-voorziter FNV) en Jan Schaake (coördinator Platform tegen de Nieuwe Oorlog). William Engdahl (econoom en geopolitiek expert) plaatst het geheel in het kader van de 'Nieuwe Koude Oorlog', die sinds de rede van Poetin tijdens de veiligheidsconferentie in München (10 februari 2007) steeds meer aandacht krijgt.

Aanvang: 17.00 uur

Toegang: gratis

Informatie: www.nieuwedoorbraak.nl ­ www.felix.meritis.nl

Op 22 juni vindt een tweede Doorbraak-debat plaats met als onderwerp 'Creatieve Samenleving': de nieuwe maatschappijverandering.


* * * * *

Binnenkort ook in Felix Meritis:


* * *

vrijdag 11 mei ­ 20.00 uur

Let's talk European! Beyond provincialism ­ Towards a European public sphere

Prominente journalisten uit Zweden, Nederland, Duitsland en Hongarije zullen debatteren over het Europese publieke domein. Hoe kunnen grensoverschrijdende debatten geïnitieerd worden? Hoe kunnen gedrukte en online media elkaar aanvullen? Welke rol speelt de Engelse taal? Hoe kunnen internationale medianetwerken uitgebreid worden?