Gemeente Helmond


4 scholen ruimen zwerfvuil Brouwhuis op

Op 25 mei houden de basisscholen De Korenaar, De Stroom, De Vlier en Montessori in Helmond-Brouwhuis een wijkschoonmaakactie.

Zwerfafval blijft een bron van ergernis. Het geeft Helmond een verloederde en onveilige indruk. Het schoonhouden van de eigen leefomgeving is belangrijk voor zowel de Helmonders als de gemeente. Daarom stimuleert en ondersteunt de gemeente Helmond acties van bewoners en instanties om het zwerfafval in hun wijk tegen te gaan. Het doel van de actie in Brouwhuis is ook om kinderen bewust te maken van het belang van milieu en een schone leefomgeving. Het Natuur- en Milieucentrum Helmond geeft voor de actie een les over milieu en zwerfafval. De scholen die dit jaar meedoen krijgen een bijdrage van 600,-.

Traditie

In Brouwhuis is inmiddels een traditie ontstaan wat betreft schoonmaakacties. In 2006 is er in de wijk door 120 kinderen ruim 1100 kilo zwerfvuil opgehaald. In 2001 werd de schoonmaakactie afgesloten met een demonstratiesessie met een speciale milieuwagen van de politie, het Anti Graffititeam, een poepzuiger, een straatveegwagen en een vuilnisauto. Gemeentelijke coördinator Eef van Schaijk weet hoe succesvol deze acties zijn. Ik kom jongeren tegen die zes jaar geleden aanwezig waren en het er nog steeds over hebben. Tijdens de demo stonden er 30 kinderen dicht bij de vuilniswagen. De bestuurder liet de laadklep open gaan. De meesten kinderen hadden dit nog nooit gezien, laat staan geroken. Het was prachtig. De kinderen deden automatisch een stapje terug want het was een heel gevaarte dat open ging. Je had de verbazing op de gezichten van de kinderen moeten zien De zwerfvuilactie in Brouwhuis is ieder jaar een succes. Een prima voorbeeld voor de rest van Helmond.

Acties 2007

Dit jaar zijn er meer schoonmaakacties in Helmond geweest. In april heeft Jeugdzeilvereniging Berkendonk de parkeerplaats langs het fietspad bij Berkendonk schoongemaakt. De opbrengst was 30 zakken vuil. Drie weken geleden hebben twintig jongeren van het Tienerhuis rondom de sluis bij Vossenbeemd zwerfvuil verzameld. Het resultaat bestond uit 31 grote vuilniszakken en een aantal fietswrakken. Ook staan er nog schoonmaakacties op de rol. Zo gaat scouting Brandevoort op 1 en 2 juni de Ecozone in Brandevoort van al het zwerfvuil ontdoen. De Helmondse watervrienden (HWC) gaan in oktober de oeverkanten van de Zuid-Willemsvaart tussen sluis 8 en sluis 9 schoonmaken.

Zelf een schoonmaakactie organiseren?

De gemeente Helmond stelt gereedschappen beschikbaar die nodig zijn om een wijkschoonmaakactie goed en veilig te laten verlopen. Ook kan de gemeente een financiële bijdrage verstrekken. Wijkbewoners en scholen die een schoonmaakactie willen organiseren kunnen hiervoor contact opnemen met de Gemeente Helmond, tel. 0492 587526.