SP Groningen


Thema-avond: 'het beloofde land, het beroofde land'

23-05-2007 * Op 5 juni is het veertig jaar geleden sinds het begin van de zesdaagse oorlog van Israël. De bezetting van de Sinaï, de Golanhoogte, de Gazastrook en de Westerlijke Jordaanoever heeft toen geleid tot een nieuwe politieke situatie in het Midden-Oosten. Vóór 1967 werden de Palestijnen redelijk met rust gelaten op hun stukje territorium, nadat een kwart van de bevolking verjaagd is in 1948. Na de zesdaagse oorlog had Israël haar grondgebied 4 keer zo groot gemaakt. De VN Veiligheidsraad heeft daarop in november 1967 een resolutie aangenomen, waarin staat dat Israël de veroverde gebieden terug moet geven in ruil voor een einde aan 'alle vijandelijkheden'. Deze resolutie is nooit door Israël aanvaard, maar wordt gebruikt als uitgangspunt voor verdere onderhandelingen.

De beruchte veiligheidsmuur

Ondertussen heeft Israël de afgelopen 40 jaar geijverd om de 'teruggegeven' gebieden waar de Palestijnen wonen, de Gaza-strook en de Westelijke Jordaanoever, steeds kleiner te maken. Dit gebeurt door nederzettingen te plaatsen en muren te bouwen, onder het mom van veiligheid. Palestijnen kunnen vandaag de dag niet meer vrij over hun eigen grondgebied bewegen door de checkpoints. Anderhalf miljoen Palestijnen wonen nog steeds in vluchtelingenkampen die al sinds 1967 bestaan. Palestina heeft geen eigen havens (Nederland heeft een haven gefinancierd, maar die is kapot geschoten door de Israëliers), geen eigen vliegveld en dus geen kansen op economische ontwikkeling. Daarnaast wordt de uitslag van de onder westerse druk uitgeschreven verkiezingen niet geaccepteerd. Sterker nog, veel westerse landen hebben (een deel van) hun financiele steun opgezegd nu de Palestijnen Hamas als grootste vertegenwoordiger hebben gekozen. Hierdoor ontvangen veel ambtenaren (waaronder de politie) geen loon meer.

Dit is het uitgangspunt van de thema avond van de SP over Palestina van vrijdag 25 mei. Anja Meulenbelt komt vertellen over het boekje dat ze samen met Harry van Bommel schreef: "het beloofde land, het beroofde land". De avond begint om 20:00 in het SP-pand aan de Nieuwe Boteringestraaat 74.

Zie ook:

* Het beloofde land, het beroofde land