Time : 08:36:12
Date : 25 May 2007
Sender Name: Intrum Justitia

Aantrekkende economie: verbeterd betaalgedrag, maar te hoog percentage verlies door niet-inning

Het betaalgedrag van de Belgische overheid is bepalend voor het hogere nationale risicoprofiel tov de andere landen

Gent, 24 mei 2007 - In België schrijven bedrijven gemiddeld 2,4% van hun omzet af als verlies. Dit ligt ver boven het Europese gemiddelde van 1,8% en betekent dat Belgische bedrijven jaarlijks 7,25 miljard euro laten liggen. Oorzaak van de slechte score is dat ondernemingen in België te laks omgaan met te laat of onbetaalde facturen. De aantrekkende economie heeft op korte termijn een positieve impact op het betaalgedrag. Het risicoprofiel van België blijft zorgwekkend, voornamelijk door het negatieve betaalgedrag van de overheid. Dat blijkt uit de European Payment Index, een halfjaarlijks onderzoek van Intrum Justitia, marktleider op het gebied van credit management. Het onderzoek vergelijkt de betalingsrisico's van een aantal Europese landen.
Volgens Guy Colpaert, Managing Director van Intrum Justitia België, zouden bedrijven verplicht moeten worden stil te staan bij het hoge verliespercentage en te beseffen hoeveel extra omzet ze moeten maken om zelfs een klein verlies te compenseren. "De economie trekt aan, maar de bedrijven, en vooral de overheid, gaan niet bewust genoeg om met hun debiteurenbeheer."

Belgsiche Risk Index
De Belgische Risk Index bedraagt in deze editie van de European Payment Index 154, wat een verbetering betekent; anderzijds blijft België met dat resultaat bij de slechte leerlingen van de klas. Guy Colpaert: "Algemeen stellen we dus een positieve ontwikkeling vast, maar we moeten ons hoeden voor euforie. De economische groei maskeert immers de feitelijke betalingsproblematiek die cyclisch achter loop op de economische groei. Voorzichtigheid is dus geboden. Het consequent slechte betaalgedrag van de overheid is in België bepalend voor het hogere risicoprofiel, vermits de consumenten en de bedrijven het qua betaaltermijnen beter doen dan het Europese gemiddelde. De oorzaak van het minder goede betaalgedrag van de overheid ligt niet in het niet willen, maar in het niet kunnen omwille van niet-efficiënt beheer van het innen van de tegoeden. Daarover lezen we zeer regelmatig in de media, waar het gaat over het innen van boetes, belastingen, enz."

Hoge debiteurenverliezen
Het hoge percentage afgeschreven rekeningen is zorgwekkend, volgens Guy Colpaert, en bevestigt dat de economische groei het feitelijke probleem verbergt. Het is typisch dat in een periode van economische opleving de bedrijven de neiging hebben minder aandacht te besteden aan credit management, terwijl de risico-bedrijven juist dan in een gevarenzone komen die veelal leidt tot verlies. Dat blijkt ook uit de toename aan debiteurenverlies (2,4%) terwijl de economie toch opleeft en de andere indicatoren een eerder positieve evolutie vertonen.

Guy Colpaert: "Het gevaar hiervan is dat bij een plotse daling van de economische groei de bedrijven twee maal de rekening gaan betalen: door een groter verlies enerzijds en door een toename van het betalingsuitstel anderzijds; en dan zijn we opnieuw vertrokken in een negatieve spiraal die zeer belastend is voor het werkkapitaal van een onderneming. Laat de economische groeigolf dus vooral een opportuniteit zijn om het credit management verder te professionaliseren en konsekwent op te volgen. Dat is de beste garantie om gewapend te zijn tegen verlies wegens niet inning."

"Het is onfatsoenlijk en niet correct om niet te betalen voor verkregen diensten of producten en het zet een rem op de economische groei in België. Nu de economie aantrekt, is het juist belangrijk om scherp te blijven letten op betalingsgedrag. Als we allemaal op tijd betalen, kunnen we ook meer verdienen of een beter financieel resultaat halen. Bovendien houden bedrijven in hun prijszetting gewoon rekening met de gevolgen van wanbetaling. En in het geval dat betaling uitblijft, reageren ze te laat of te laks. Het is aan niet-betalende bedrijven te wijten dat de prijzen in België 3% te hoog zijn. Bedrijven beseffen niet hoeveel extra omzet ze moeten realiseren om een klein verlies te compenseren; het afschrijven van verlies wordt als een te gemakkelijke oplossing beschouwd, terwijl het meer bewust omgaan met het debiteurenbeheer vanaf de verkoopsfase verliezen voorkomt."

Voor de categorie rekeningen die uiteindelijk wel betaald worden, laat de European Payment Index een licht positieve trend zien. Waar de overheid haar rekeningen in 2005 nog gemiddeld 75,1 dagen te laat betaalde, is dat aantal dagen in 2006 gedaald naar 73 (wat nog steeds ver boven het Europees gemiddelde ligt!). Het bedrijfsleven voldeed rekeningen in 2006 gemiddeld 52,1 dagen te laat, in 2005 waren dat nog 51,1 dagen. Bij consumenten trad slechts een lichte verbetering op: van 31,3 dagen te laat in 2005 naar 30,7 dagen te laat in 2006.

Belangrijk: niet alle onderzochte bedrijven profiteren van de algemene positieve trend. Veel bedrijven vertonen zelfs een negatieve trend. Die bedrijven moeten voorzichtig zijn, aangezien dit een indicatie kan zijn van een verschuiving van wanbetalers. Intrum Justitia raadt aan om de interne procedures voor kredietmanagement te beoordelen en indien nodig effectieve kredietbeoordelingsinstrumenten in te voeren.

Betaalde rekeningen iets sneller binnen: Europese tendenzen De betalingsrisico's blijven op hetzelfde niveau als de vorige periode (herfst 2006), alhoewel de fundamentele trends verschillend zijn. Enerzijds daalde het betalingsuitstel voor de twee keer op rij, maar anderzijds namen de betalingsverliezen in vergelijking met de herfst 2006 toe.
Over het algemeen namen de betalingsrisico's in de EU27 ten opzichte van vorig jaar af. Van de vier grootste EU27-markten vertoont enkel Italië een negatieve ontwikkeling, terwijl Duitsland en het VK, maar ook Frankrijk - met enige beperking - een positieve trend tonen.

PrognoseGevolgen
70 % van de ondervraagde bedrijven wordt geconfronteerd met solvabiliteitsproblemen door een gebrekkig betalingsgedrag. Ongeveer één op vijf noemde die problemen ernstig. Dat is een verontrustende vaststelling van de bedreigde overlevingskansen van dergelijke bedrijven. Ongeveer de helft van de ondervraagde bedrijven vreest voor zijn voortbestaan. Volgens 7 % van de bedrijven loopt zijn voortbestaan enorme risico's.
Voorspelling van betalingsrisico's door de bedrijven De meeste bedrijven gaan ervan uit dat de risico's op dit niveau zullen blijven. Een groep van 16 % voorspelt dat de betalingsrisico's opnieuw zullen beginnen te stijgen en ongeveer één op vijf bedrijven verwacht dat de positieve trend zich in 2007 zal voortzetten naar lagere betalingsrisico's.

Over Intrum Justitia
Intrum Justitia is een innovatief en professioneel bedrijf dat kwalitatief hoogwaardige oplossingen biedt voor het credit management proces van haar opdrachtgevers. De missie van Intrum Justitia is door optimalisering van de facturatie- en invorderingsprocessen hun omzet, werkkapitaal, rentabiliteit en cash flow structureel te verbeteren. Intrum Justitia is een Europese speler, beursgenoteerd in Zweden, actief in 24 markten en steunt op 2.900 enthousiaste professionals. De omzet in 2006 bedroeg 319 miljoen Euro, voor 70% op de consumenten- en 30% op de business-to-businessmarkt. Integriteit, klant- en resultaatgerichtheid zijn waarden die Intrum Justitia hoog in het vaandel draagt. De onderneming is Europees en Belgisch marktleider en preferred partner inzake credit management oplossingen.

Voor alle bijkomende informatie over de onderneming, kan u de website raadplegen www.intrum.be.

Voor alle bijkomende informatie:
Intrum Justitia - Guy Colpaert - Martelaarslaan 53 - 9000 Gent Tel.: 09/218 90 35 / 0472/92 02 29 - Fax: 09/218.90.51 E-mail:g.colpaert@intrum.com

Overzicht European Payment Index*

LandenVoorjaar 2004Voorjaar 2007

1Finland 123 124

2Zweden 127 126

3Noorwegen 137 130

4Denemarken 126 132

5Ijsland 130 134

6Ierland 143 141

7Schotland / 142

8Zwitserland 148 142

9Frankrijk 146 145

10Letland 157 148

11Nederland 153 149

12Oostenrijk 153 /

13Duitsland 156 151

14Engeland/Wales 154 151

15Estland 157 151

16België 162 154

17Italië 152 157

18Spanje 166 158

19Litouwen 167 158

20Polen 161 159

21Hongarije 156 160

22Slowakije / 160

23Cyprus / 172

24Tsjechische Republiek 176 173

25Griekenland / 174

26Portugal 191 182

*Payment Index
Een index waarde van 100 betekent dat er geen betalingsrisico bestaat. Bij een index waarde tussen 101 en 124 punten, adviseert Intrum Justitia ondernemingen om voorzorgsmaatregelen te nemen en de processen te controleren voor hun eigen bescherming. Vanaf 125 punten zijn steeds dringender maatregelen aangewezen om het risico profiel te verminderen; boven de 175 punten zijn deze een absolute noodzaak.

URL: http://www.intrum.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR