Gemeente Den Haag

Een meerderheid van de raad stemde 24 mei ermee in dat de gemeente een lening verstrekt aan Stichting Stadion Ontwikkeling (ADO) van maximaal 6,5 miljoen euro. Op CDA na weigerden de overige fracties in de oppositie hun steun aan het voorstel van het college.

Het grootste bezwaar van de tegenstemmers is dat volgens hen de gemeente door zo'n lening te verstrekken zich niet houdt aan de eigen gemeentelijke regels. Via een motie waarin dit bezwaar is opgenomen, wilden de tegenstanders het college ertoe bewegen een nieuw voorstel in te dienen.
Het college, bij monde van wethouder Dekker - en de fracties die het voorstel steunen - vinden echter dat de gekozen constructie voor de lening wel strookt met de eigen regels.

Raad steunt unaniem Nationaal Historisch Museum De raad vindt unaniem dat Den Haag de meest geschikte plek is voor een Nationaal Historisch Museum. De hele raad ging dan ook akkoord met een motie van CDAer Santbergen waarin dit standpunt is verwoord.

Bestemmingsplan Wijnhavenkwartier en Actieplan Wijkcultuur Het nieuwe gewijzigde bestemmingsplan voor het Wijnhavenkwartier kon eveneens rekenen op de steun van een meerderheid van de raad. Met het plan wordt onder meer woningbouw mogelijk op de huidige locaties Zwarte Madonna en de Ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. Deze gebouwen worden binnenkort gesloopt.
Nieuwbouw op die plekken start januari volgend jaar.

Het Actieplan Wijkcultuur van het college met plannen om de met name de participatie aan kunst en cultuur in de wijken te stimuleren kreeg ook een meerderheid van de stemmen achter zich.

Een samenvatting van deze vergadering is dinsdag 29 mei te zien op Den Haag TV (13.00 uur) en op politiek.residentie.net. De volgende vergadering van de raad vindt 14 juni plaats en zal eveneens geheel live te volgen zijn op Den Haag TV en politiek.residentie.net.