CBS

Conjunctuurbericht
Vrijdag 25 mei 2007 9:30

Optimisme producenten kan niet op

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie kwam in mei uit op 8,9. Dit is 1,9 procentpunt hoger dan in april. Vanaf de zomer van 2005 is het sentiment van de ondernemers sterk verbeterd. In oktober 2006 werd met 9,0 zelfs het hoogste niveau ooit bereikt. Sindsdien zijn de ondernemers in de industrie zeer optimistisch gebleven. In mei benaderde de stemming onder de ondernemers het hoogste niveau ooit weer.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie. Over de toekomstige productie waren de ondernemers duidelijk positiever dan in april. Zo denken per saldo meer ondernemers de productie op te voeren. Uit realisatiecijfers van de productie bleek dat de industrie in het eerste kwartaal al een topproductie draaide. Het oordeel over de orderpositie en de voorraad gereed product verbeterde in mei licht.

Het aantal ondernemers dat aangeeft dat de orderontvangsten zijn toegenomen was bijna gelijk aan het aantal dat een vermindering ziet. De index orderpositie (orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) is nagenoeg gelijk gebleven en kwam uit op 112,1. De ondernemers in de industrie waren ook positief ten aanzien van de werkgelegenheid. Het aantal ondernemers dat uitging van een stijging van de personeelsomvang was in mei duidelijk in de meerderheid.

Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie zijn opgenomen in de Industriemonitor op de CBS-website.

Meer cijfers staan op de themapagina Energie en industrie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 44 44
Fax (070) 337 59 71
E-mail: persdienst@cbs.nl