Politie Friesland

landelijke dossiers

Geen dossiers aanwezig

Politieberichten van vrijdag 25 mei

Fryslân, 25-05-2007 o Politieberichten van donderdag 24 mei 07.00 uur t/m vrijdag 25 mei 07 .00 uur.

Fryslân: in 2007 al 403 rijbewijzen door politie ingevorderd De politie Fryslân heeft vanaf januari 2007 tot en met 25 mei in de gehele provincie 403 rijbewijzen ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol of na een forse snelheidsovertreding. Hiervan zijn 145 rijbewijzen ingevorderd door het team verkeershandhaving (Fryske Diken), waarbij 28 door de onopvallende videoauto. Vanwege de intensievere handhaving ligt dit aantal hoger dan vorig jaar. In 2006 waren de aantallen tot 25 mei: 90 ingevorderde rijbewijzen door het verkeershandhavingsteam en 349 in totaal door de teams van de politie Fryslân.

Het verkeershandhavingsteam vorderde de afgelopen maanden veel rijbewijzen in op de Afsluitdijk en bij wegwerkzaamheden aan de N31. Hierbij ging het steeds om snelheidsovertredingen. Afgelopen week nam het team het rijbewijs in van een bestuurder van een 36-jarige automobilist uit Grou op de A7 onder Bolsward die 250 km/uur op de teller had (229 kilometer per uur is dan de gecorrigeerde snelheid).

In alle politieregios in Nederland zijn sinds enkele jaren vanuit het Openbaar Ministerie geïnitieerde regioplannen verkeershandhaving van kracht. Het regioplan verkeershandhaving in Fryslân heeft vanaf de start in 1998 tot en met 31 december 2004 als project Fryske Diken bekend gestaan. Per 1 januari 2005 is Fryske Diken geen project meer, maar maakt als team verkeershandhaving deel uit van het reguliere team verkeer, milieu, bijzondere wetten van de regiopolitie Fryslân. Het team verkeershandhaving Fryske Diken richt zich op de vijf speerpunten van verkeersveiligheid in Nederland die in alle regioplannen worden gehanteerd: snelheid, roodlicht, alcohol, gordel en helm. Naast de vijf speerpunten gaat de aandacht uit naar agressief weggedrag en notoire wegmisbruikers.

Drachten: politie houdt twee winkeldieven aan
De politie heeft woensdagmiddag in een winkel aan de Westerstraat een inwoner van 69 jaar en een inwoonster van 68 jaar uit Drachten aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Een agent, die in zijn vrije tijd boodschappen aan het doen was, betrapte de twee. Buiten de winkel werd het duo aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mochten ze het bureau verlaten.

Heerenveen: airbags uit autos gestolen
De politie onderzoekt een serie inbraken in autos in de nacht van woensdag op donderdag. Van in totaal acht autos werd die nacht een ruit vernield, waarna vervolgens de airbags werden weggenomen. De autos stonden geparkeerd in de Turfsteker, Ratelaar, Schouw, Kattebos en Trekker. Alle eigenaren deden aangifte. De politie heeft donderdag een buurtonderzoek gehouden.

Boornbergum: man onwel op steiger
De politie heeft donderdagochtend op een bouwsteiger bij een woning aan de Krite een 65-jarige inwoner van Drachten gereanimeerd. Het slachtoffer was tijdens bouwwerkzaamheden in elkaar gezakt. Door omstanders werd direct begonnen met de reanimatie, waarna twee agenten het overnamen. De ambulance liet even op zich wachten in verband met diverse wegopbrekingen. Toen het ambulancepersoneel ter plaatse was, namen zij de reanimatie over. Het slachtoffer werd met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Breezanddijk: automobilist gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft donderdagochtend op de A7 nabij Breezanddijk een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 23-jarige automobilist uit Bolsward gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak verloor de bestuurder de macht over zijn stuur en belandde met zijn auto op het fietspad. Het slachtoffer werd door de brandweer uit zijn benarde positie bevrijd, waarna hij met onbekend letsel per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Alkmaar. Bureau
Verkeersongevalanalyse van de politie Fryslân stelt een nader onderzoek in.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed De politie heeft donderdagmiddag op de Hazelaarstraat een 31-jarige vrouw uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. De vrouw had in de straat een kleine aanrijding veroorzaakt, was vervolgens doorgereden en had de auto in nabij gelegen straat geparkeerd. Na controle bleek de automobiliste onder invloed van alcohol te verkeren. Ze werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier werd haar rijbewijs ingevorderd omdat ze 695 ug/l blies. Tevens kreeg de vrouw een rijverbod van acht uur en een proces-verbaal.

Heerenveen: rijbewijs ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag en het rijden onder invloed
De politie heeft donderdagmiddag op de A32 nabij Heerenveen-Zuid een 65-jarige vrachtwagenchauffeur uit Joure aangehouden. Diverse automobolisten hadden via 1-1-2 de politie gewaarschuwd omdat de chauffeur met zijn combinatie enorm slingerde en beide rijstroken nodig had. Bij de afslag Heerenveen-Zuid kreeg de Jouster een stopteken, waarna hij werd gecontroleerd. De man bleek onder invloed van alcohol te verkeren. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 550 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur en een proces-verbaal. Na overleg met de officier van justitie werd besloten om het rijbewijs van de vrachtwagenchauffeur in te vorderen, mede door zijn gevaarlijk rijgedrag.

Jubbega: politie ontmanteld hennepkwekerij
De politie heeft donderdagavond in een woning aan de Ericalaan een hennepkwekerij ontmanteld. Na een tip troffen de agenten op de bovenverdieping en op de zolder in totaal 106 hennepplanten aan. De apparatuur en de planten zijn inbeslaggenomen en vernietigd. De stroom voor de kwekerij werd illegaal afgetapt. De 30-jarige bewoner werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Koudum: rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
De politie heeft donderdagavond op de Hoogstraat een 37-jarige automobilist uit Stavoren aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Bij een controle bleek dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 745 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd.

A32: tevredenheid na grote verkeerscontrole
De politie heeft donderdagmiddag en avond een grote verkeerscontrole gehouden op de A32. Ondanks een aantal bekeuringen, is de politie tevreden over de weggebruikers. In totaal zijn 800 voertuigen gecontroleerd. Er zijn 74 bekeuringen uitgedeeld. De bekeuringen waren voornamelijk voor het niet dragen van de gordel, het niet in orde hebben van de verlichting en voor bestuurders die het rij- en kentekenbewijs niet bij zich hadden.

Overige overtredingen
Een vrachtwagen kreeg een bekeuring van 500 euro omdat een verkeerd gemonteerd stootblok werd geconstateerd. Een bestuurder had nog een boete openstaan van 130 euro, deze is betaald. Een beginnende bestuurder had gedronken, hij blies 150 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur. Eenmaal werd een overtreding van de Rijtijdenwet geconstateerd, er is driemaal bekeurd voor milieuovertredingen.

zOpname van de controle

Werkwijze
Twaalf motorrijders selecteerden op de snelweg de autos, motoren en vrachtwagens. Bij twijfel werd de weggebruiker gedirigeerd naar de parkeerplaatsen Mandelan en Smarpot. Elke motorrijder had een eigen controlekoppel. In totaal zette de politie 50 agenten in en de Koninklijke Marechaussee zeven medewerkers. Ook de douane nam deel aan de actie. Zij maakte tweemaal proces-verbaal op voor BPM en tweemaal voor het Eurovignet.

Opname van de controle