ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


Nationale ICT Awards 2007 uitgereikt

25 mei 2007

Tijdens een galabijeenkomst in de Nieuwe kerk in Den Haag, zijn gisteren de nationale ICT Awards 2007 uitgereikt. De Aanbesteding Award is gewonnen door de provincie Noord-Holland, de ICTRegie Award door dr. ing. Paul Havinga, de InnovatieSalon Award door de gemeente Heerlen en de NBL Award door Case Builders. De Nationale ICT Awards belonen personen, organisaties of initiatieven die bijdragen aan de stimulering van innovatieve ICT-toepassingen in bedrijfsleven, non-profit en overheid.

De Nationale ICT Awards worden mogelijk gemaakt door ICT~Office, ICTRegie, Nederland BreedbandLand en het ministerie van Economische Zaken, die elk een award uitreiken.

Aanbesteding Award

De provincie Noord-Holland heeft de Aanbesteding Award 2007 gewonnen. De provincie heeft de eigen ICT-beheerafdeling uitbesteed met overname van het personeel. Het innovatieve karakter van deze aanbesteding lag niet zozeer op het gebied van techniek maar op het uitbesteden van ICT-diensten onder buitengewoon moeilijke omstandigheden. De provincie stond voor een drastische sanering van het aantal ambtenaren. Het feit dat er slechts twee van de 21 medewerkers niet zijn overgegaan, is daarom een prestatie op zich.

Positieve punten in de aanbesteding van de provincie zijn onder meer een vroegtijdig uitgevoerde marktconsultatie om de interesse van de markt en de voorgenomen vraagstelling te toetsen, het borgen van flexibiliteit om toekomstige ontwikkelingen rond open standaarden en open source te volgen en het creëren van mogelijkheden voor het MKB door de opdeling van de aanbesteding in percelen en het toestaan van gecombineerde aanbiedingen en onderaannemerschap.

ICTRegie Award

Dr. ing. Paul Havinga is de winnaar van de ICTRegie Award 2007. Hij ontving de onderscheiding voor de ontwikkeling van intelligente draadloze sensornetwerken binnen zijn bedrijf Ambient Systems BV, spin-off van de Universiteit Twente. Havinga's sensornetwerken bestaan uit zelflerende sensoren die draadloos met elkaar zijn verbonden. De netwerken hebben vooral toepassingen in meet- en regelomgevingen. Zo werd Havinga's systeem onder andere toegepast voor de klimaatbeheersing en muizenplaagbestrijding bij opgeslagen cacaobonen, diefstalpreventie tijdens waardetransport (zoals laptops), en voor de uniformering van papierverbruikdetectie en onderhoudsplanning van kopieerapparaten - ongeacht welk merk of type.

Ambient Systems is gebaseerd op geavanceerd onderzoek aan de Universiteit Twente, dat daar onder andere in het Europese EYES project is verricht. Ambient Systems heeft sinds zijn oprichting in 2004 op overtuigende wijze een totaal nieuw soort computersystemen op de markt gebracht, die inmiddels zeer succesvol in allerlei toepassingen zijn ingezet.

InnovatieSalon Award

De gemeente Heerlen heeft de InnovatieSalon Award 2007 gewonnen. De gemeente, deelnemer aan het samenwerkingverband Parkstad Limburg, wil met gebruik van innovatieve ICT toepassingen een versnelling realiseren voor het onderwijsveld in de regio Zuid-Oost Limburg. Met de InnovatieSalon-aanpak wil de gemeente de basis leggen voor een innovatieprogramma, waarbij een samenwerking ontstaat tussen onderwijs instellingen en ICT-bedrijven, gericht op de versnelling van ICT-toepassingen in het onderwijs.

Voor de realisatie van dit initiatief heeft de gemeente Heerlen als medeorganisator van de InnovatieSalon Zuid-Oost Limburg op bestuurlijk én financieel vlak een belangrijke bijdrage geleverd voor de start van de ontwikkeling van regionale best practises voor ICT in het onderwijs. Een veelbelovende investering in de toekomst ter ondersteuning van de structurele economische groei van de hele regio.

NBL Award

Case Builders heeft voor de Jobklas-methodiek de NBL Award 2007 ontvangen. Leerlingen uit het voortgezet en beroepsonderwijs die uit de boot vallen, worden met een extra leerjaar voorbereid op een entree in de arbeidsmarkt. Dit gebeurt door een succesvolle combinatie van e-Learning, games, intensieve e-Coaching, teambuilding en een zeer doeltreffend test- en matchprogramma.

Met Jobklas wordt een bijdrage geleverd aan één van de grote problemen in het beroepsonderwijs, dat van drop-outs. Daarnaast biedt Jobklas ook voor het reguliere beroepsonderwijs mogelijkheden om veel directer aan te sluiten op de steeds veranderende eisen van de arbeidsmarkt. Een groot deel van de Jobklas opleiding gebeurt online met verschillende multimediatoepassingen voor leerling én docent.

Jobklas biedt een goede mogelijkheid om met aansprekende elektronische middelen de student te laten leren met zijn/haar computer en toch het vereiste aantal contacturen te maken. Gebaseerd op de successen tot dusverre, wordt in Limburg nu ook gewerkt aan een opgeschaalde versie, de Nano Jobklas, in samenwerking met het Technocentrum Zuid-Limburg, DSM en de Hogeschool Zuyd.

Website

Informatie over de winnaars en genomineerden en links naar de partners, staat op de website van de Nationale ICT Awards.


Noot voor de redactie,