Ingezonden persbericht


Leerlingen sluiten klimaatonderzoek af

Scholieren van vijftien middelbare scholen uit heel Nederland namen in de afgelopen twee maanden deel aan de door SME Advies en het KNMI georganiseerde meetcampagne in het kader van het GLOBE-Aërosolenprogramma, onderdeel van het internationale GLOBE-programma waaraan wereldwijd meer dan 18.000 scholen deelnemen. GLOBE betrekt leerlingen bij actueel wetenschappelijk klimaatonderzoek via het verrichten van waarnemingen. De onderzoeksresultaten van de scholieren werden afgelopen week gepresenteerd en vergeleken met de tegelijkertijd uitgevoerde satellietmetingen.

Aërosolen vormen een belangrijke schakel in het klimaatonderzoek vanwege hun invloed op de temperatuur en op wolkenvorming. Het KNMI onderzoekt deze invloed onder andere door middel van satellietwaarnemingen door Ozone Monitoring Instrument (OMI). Dit instrument - waarover het KNMI de wetenschappelijke leiding heeft - meet niet alleen de hoeveelheid ozon in de atmosfeer, maar ook tal van andere gassen, en aërosolen. Het instrument bevindt zich op de NASA-satelliet Aura.

Metingen vanaf de grond leveren veel inzicht op over de satellietwaarneming van het (OMI), die veel complexer is. Dit maakt het meetnetwerk van de scholen zeer waardevol voor het KNMI. Voor zowel de grondmeting als de satellietmeting van aërosolen is het van belang dat er (bijna) geen bewolking is. Vooral door de uitzonderlijke aprilmaand (280 zonuren tegen 162 normaal) waren de omstandigheden om metingen te verrichten op maar liefst 34 dagen optimaal. Het resultaat van de meetcampagne is dat de metingen van de scholieren de goede kwaliteit van de satellietmetingen van het Ozone Monitoring Instrument (OMI) bevestigen.

Kijk voor meer informatie op www.sme.nl


---