Gemeente Tilburg

Nummer 2007204BW

Datum 25 mei 2007

Partners hennepconvenant tevreden over aanpak

De partners die in 2005 het Convenant Aanpak Hennepteelt tekenden hebben de uitwerking van het convenant geëvalueerd. Een belangrijk onderdeel van het convenant was dat het huurcontract zou worden opgezegd als in een huurwoning een kwekerij werd ontdekt. De belangrijkste conclusie van de evaluatie is dat er tevredenheid is over de gemaakte afspraken in het convenant, over de gezamenlijke uitvoering en over de resultaten. Uit de cijfers blijkt dat het aantal huisuitzettingen in de categorie "schrijnende gevallen" zeer is beperkt gebleven.
In de evaluatie is ook vooruitgekeken. In de toekomst zullen gevallen waarbij kinderen de dupe zijn, worden besproken in het Veiligheidshuis. Ook wordt de bestuursrechtelijke aanpak van hennepteelt verder ontwikkeld omdat de hennepteelt in koopwoningen verder is gestegen. Daarnaast zal de registratie en monitoring van de aanpak verbeterd worden en zal er meer onderzoek gedaan worden naar de omvang c.q. ontwikkeling van de hennepteelt in Tilburg.

Ontwrichtende werking
Op 31 oktober 2005 is het Convenant Aanpak Hennepteelt getekend door de gemeente Tilburg, Openbaar Ministerie, Politie, Woningcorporaties Breburg, TBV, Tiwos en St. Lambertus, Netwerkbeheerder Essent Netwerk BV en Stichting Maatschappelijke Opvang Traverse. De redenen voor een stringente aanpak van hennepteelt waren dat hennepteelt brandgevaar oplevert, er vaak illegale stroom wordt afgetapt, de georganiseerde criminaliteit hierbij betrokken is en het een ontwrichtende werking heeft in buurten waar veel hennep geteeld wordt.

Resultaten
In het pilotjaar zijn er 277 hennepkwekerijen in Tilburg ontmanteld, waarvan 108 in sociale huurwoningen (waarvan het merendeel bij de woningcorporaties Tiwos en Wonen Breburg). Daarnaast werden er 111 hennepkwekerijen ontmanteld in koopwoningen en 28 in bedrijfspanden..
De strafrechtelijke vervolging van de henneptelers leidde tot 140 taakstrafzittingen en 216 politierechterzittingen. In de taakstrafzittingen werd aan 105 personen taakstraffen opgelegd voor een totale duur van 6099 uur. Er werden aan negen personen boetes opgelegd voor 4.420. In de politierechterzittingen werd in 109 zaken 4732 dagen vrijheidsstraf opgelegd waarvan 3198 dagen voorwaardelijk voor de duur van twee jaar. Daarnaast werden er aan 149 personen taakstraffen opgelegd voor een totale duur van 12.680 uur waarvan 68 uur voorwaardelijk. Er werd 28 maal een geldboete opgelegd voor een totaalbedrag van
30.415,- en 17.600 voorwaardelijk. In 67% van de gevallen werd een ontnemings- vordering geheel of gedeeltelijk toegewezen.
De corporaties hebben aangegeven dat er in 99% van de gevallen sprake was van

beëindiging van de huurovereenkomst, waarbij er in ieder geval 45 maal sprake was van vrijwillige opzegging en een twintigtal procedures, ook werden er zeven waarschuwingen uitgedeeld. Er waren in totaal twee "schrijnende gevallen", waarvoor in onderling overleg een goede oplossing werd gevonden. Er was acht maal sprake van instroom in crisisopvang van Traverse. In maart zaten er uiteindelijk nog twee gevallen in de crisisopvang.
Door de gemeente zijn er veertien fraudeonderzoeken naar bijstandsuitkeringen uitgevoerd waarbij er tien maal daadwerkelijk fraude werd geconstateerd. Hierbij werd een totaalbedrag van 19.560, - teruggevorderd. Daarnaast heeft de gemeente in 85 gevallen bestuursdwang aangezegd voor de restanten van de hennepkwekerij en daarop nacontroles uitgevoerd, waarna in één geval handhavend opgetreden moest worden middels een last onder dwangsom. Ook heeft de gemeente vijftien maal betrokkenen verplicht tot herstel van de elektrische binneninstallatie. Essent Netwerk BV constateerde praktisch altijd dat er sprake was van brandgevaar, elektrocutiegevaar en fraude met elektriciteit.

Voor de pers:
Thomas Heesters, Bestuurswoordvoering, telefoon: 013 - 542 99 52 Monique van der Blom, Themacommunicatie, telefoon: 013 - 542 98 70


---- --