GTI NV

GTI voorziet Oosterdokseiland in Amsterdam van duurzame energie

Amsterdam, 25 mei 2007

Op 24 mei heeft wethouder Marijke Vos samen met Cees van Boven, directeur Bouwfonds MAB Ontwikkeling en Edo van den Assem, CEO van GTI het Lange Termijn Energie Opslag-systeem (LTEO) voor het Oosterdokseiland officieel in gebruik genomen. Het LTEO-systeem voorziet de Openbare Bibliotheek Amsterdam, het Conservatorium, kantoren, winkels en leisure op het Oosterdokseiland in Amsterdam voor de komende 15 jaar op een duurzame wijze van warmte en koude. GTI neemt voor deze periode ook exploitatie en onderhoud en beheer van het LTEO-systeem voor haar rekening. Het systeem zorgt voor 65% minder CO2-uitstoot in vergelijking met conventionele installaties.

Door gebruik van warmte- en koudeopwekking in combinatie met bodemopslag worden alle aangesloten gebouwen op een duurzame wijze voorzien van energie. De in de winterperiode opgewekte warmte wordt meteen gebruikt en de hierbij opgewekte koude wordt gelijktijdig opgeslagen in de bodem. In de zomer wordt de in de bodem opgeslagen koude omhoog gepompt en gebruikt om de gebouwen te koelen om vervolgens opgewarmd weer in de bodem te worden opgeslagen.

GTI is bij dit project verantwoordelijk voor de realisatie van de warme en koude bronnen, afleverstations, warmtepompen en de verwarmingsketel. Ook de leidingen van en naar de verschillende gebouwen en de leidingen tussen de bronnen en de energiecentrale worden door GTI gerealiseerd. De warmtepompen zullen de vraag naar warmte op de koudste dagen van het jaar niet helemaal aan kunnen. Om de laatste 5 à 10% warmte te realiseren wordt een ketel ingezet die gestookt wordt op bio-olie. Bio-olie is plantaardige olie waarvan de CO2 die vrijkomt bij de verbranding niet bijdraagt aan het broeikaseffect. Bijkomend voordeel is een vermindering van explosiegevaar waardoor de ketel in een ruimte op de begane grond kan worden geplaatst.

Energy efficiency speerpunt voor GTI
Het Lange Termijn Energie Opslag-systeem voor het Oosterdokseiland is een voorbeeld van wat GTI energy efficiency noemt, een van de speerpunten van haar dienstverlening. Energy efficiency betekent dat GTI bewust kiest voor duurzaamheid en verantwoord gebruik van energie. De oplossingen die GTI biedt zijn minder belastend voor het milieu en zorgen voor besparingen op de energiekosten.