European Union



IP/07/708

Brussel, 25 mei 2007

EU-ministers zetten zich in Cannes in voor een audiovisuele sector zonder grenzen

Vandaag zijn de Europese ministers voor cultuur op de Europa-dag van het Internationale Filmfestival van Cannes bijeengekomen om hun steun te betuigen voor de Europese audiovisuele industrie. Deze sector wordt geconfronteerd met ongekende veranderingen die hoofdzakelijk het gevolg zijn van de invloed van digitale technologie en de hieruit voortvloeiende veranderingen van het kijkgedrag.

"Technologische verandering en convergentie vormen een lastige uitdaging voor de audiovisuele industrie; maar voor diegenen die zich het best aanpassen, liggen er echte mogelijkheden in het verschiet," aldus Viviane Reding, Europees Commissaris voor media. "Ik geloof dat de vandaag getoonde politieke inzet de weg vrij maakt voor de Europese audiovisuele industrie om een stuwende kracht in Europa te worden."

De inzet van de EU-ministers voor de audiovisuele sector werd gisteren tijdens de bijeenkomst van de Raad Cultuur onderstreept door de goedkeuring van de richtlijn "Audiovisuele mediadiensten zonder grenzen" (zie IP/07/706). Deze richtlijn moderniseert, als reactie op technologische verandering, de regels voor traditionele en opkomende audiovisuele mediadiensten en biedt, dankzij minder strikte reclameregels, de Europese TV- en filmmakers meer flexibiliteit bij de productie van digitale inhoud.

De ministers bespraken ook de invloed van technologie en de wijze waarop audiovisueel beleid de ontwikkelingen op het gebied van films en de distributie daarvan moet bijhouden.

Voorbeelden van door de Commissie genomen beleidsinitiatieven om de audiovisuele sector in Europa te steunen en nieuw leven in te blazen, zijn de volgende:

* Het recent gelanceerde Media 2007-programma (zie IP/07/169) maakt een horizontale prioriteit van de overschakeling op digitale technologie en de in april bekendgemaakte uitnodiging tot het indienen van voorstellen voor projecten voor video op verzoek en de digitale distributie van films is een belangrijke eerste stap naar financiële steunverlening aan EU-spelers.
* Het Europees handvest betreffende film online, dat tijdens de Europa-dag in 2006 (zie IP/06/672) werd goedgekeurd door de voornaamste actoren in deze branche, levert een bijdrage tot een dynamische Europese online filmindustrie.

* Online inhoud zal de komende vijf jaar naar verwachting met 400% groeien (zie IP/07/95). Om deze grote kans voor Europa te benutten, publiceert de Commissie in juli 2007 een mededeling inzake Online inhoud, waarin haar visie over hoe deze mogelijkheid moet worden benut, uiteen wordt gezet.

* Met het oog op het belang van mobiele TV voor Europa - in 2009 zal de marktomvang wereldwijd 11,4 miljard euro zijn - heeft de Commissie er bij de sector en de lidstaten op aangedrongen zich proactiever op te stellen bij het ontwikkelen van een gemeenschappelijke Europese strategie (zie IP/07/340). In juli zal de Commissie een mededeling presenteren met maatregelen die zij nodig acht om van de mobiele TV in Europa een succesverhaal te maken.

Dat de steun van de EU voor de Europese filmindustrie positieve resultaten oplevert, blijkt uit de grote internationale filmfestivals, zoals die van Cannes, Berlijn en de Oscar-uitreikingen.

Afgezien van de inspanningen om de sector te versterken, beseft de Commissie dat ook maatregelen nodig zijn met het oog op transparantie, vrijheid van meningsuiting en diversiteit in het Europese medialandschap. Om dit landschap beter te begrijpen en beschermen heeft de Commissie een driestappenplan opgezet om mediapluralisme te waarborgen (zie IP/07/52).

Voor meer informatie over het Europese audiovisueel en mediabeleid: http://ec.europa.eu/avpolicy/

en de laatste richtlijn "Audiovisuele mediadiensten zonder grenzen" MEMO/07/206.