Provincie Noord-Brabant

|Datum         |
|25 mei 2007   |
|Nummer        |
|118           |

Helicon Opleidingen NHB Deurne start pilotproject Fieldlab Paardensport
Nieuw onderzoek verbetert sportprestaties van ruiter en paard

Bij de Nederlandse Hippische Beroepsopleidingen (NHB) in Deurne wordt gewerkt aan de inrichting van een manegebak, die verschillende medische en technische gegevens van paard en ruiter gaat registreren. Deze technische faciliteit maakt het mogelijk gerichter en structureel onderzoek te doen naar de ruitersport, waardoor de prestaties flink zullen verbeteren.

Dit onderzoek moet ook nieuwe producten en technieken opleveren die de paardensport in zijn algemeenheid vooruit helpen, zo verwacht de provincie Noord-Brabant. Het totale project kost ongeveer E 600.000,-.
De komende maanden wordt een van de bestaande bakken van het NHB Deurne ingericht met highspeed registratiecamera's en andere meetinstrumenten. Ruiters krijgen speciale pakken waarop verschillende sensoren worden aangesloten. Dit soort pakken zijn eerder ontwikkeld voor de schaatssport. De manege wordt verder voorzien van computerapparatuur. ,,Denk een beetje aan de manier waarop Formule-1 raceauto's worden doorgelicht'', zegt gedeputeerde Annemarie Moons. ,,In die onderzoeksbak in Deurne worden alle bewegingen van mens en dier minuscuul in kaart gebracht en geanalyseerd. Op die manier hopen we bijvoorbeeld dat rijzadels ergonomisch kunnen worden verbeterd. Ook denken we dat de kennis van het fysieke gedrag van paarden aanmerkelijk zal groeien, omdat dat gedrag nu voor het eerst structureel en langdurig wordt geanalyseerd'', geeft Moons als een van de voordelen van deze proef aan. In de onderzoeksprojecten wordt gekeken naar de invloed van positie en houding van de ruiter op het functioneren van het paard, innovatieve ondergronden waarop wordt gereden en mogelijkheden om het paardenwelzijn te verbeteren.
Na de zomer starten die verschillende onderzoeken, waarbij NHB Deurne samenwerkt met HAS Den Bosch, Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit en TNO Sport. Daarnaast zijn bij dit pilotproject naar verwachting circa tien mkb-bedrijven betrokken, die producten en diensten voor de paardensport leveren.
Ook wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar een permanente onderzoeksvoorziening. In Deurne wordt er naar gestreefd bij de verdere uitbouw van Deurne PaardenWereld een optimaal onderzoeks- en trainingsklimaat te hebben voor bedrijven, sportorganisaties en ruiters/trainers.
De provincie Noord-Brabant is van mening dat de ontwikkeling van innovatieve producten en diensten voor sporters een belangrijke bijdrage kan leveren aan de economische ontwikkeling van Brabant. Gedeputeerde Staten hebben daarom eerder besloten subsidie te verlenen aan het project Verkenning InnoSport Brabant. Dit project had als doel het creëren van onderzoeksomgevingen (fieldlabs) waarin sporters, onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven gezamenlijk nieuwe producten en diensten voor sporters ontwikkelen. Het Fieldlab Paardensport in Deurne is één van de locaties die tot ontwikkeling is gebracht, en waarvoor dus nu een pilotproject wordt gestart.
De totale projectkosten worden voor de helft door de Europese Commissie (via het Stimulus-programma), de provincie Noord-Brabant en de gemeente Deurne betaald. De overige financiering worden opgebracht door NHB Deurne en de betrokken bedrijven en kennisinstellingen. De stimulering en ondersteuning van innovaties in de sport past bij de provinciale ambitie om internationaal te excelleren als innovatieve toptechnologieregio en geeft mede invulling aan de gewenste maatschappelijke relevantie van het provinciale innovatiebeleid.