Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

APK voor medicijnen van start

ZOETERMEER, 25 MEI 2007 -- Mensen slikken jarenlang medicijnen zonder dit ooit te laten controleren. Om de beste persoonlijke veiligheid te garanderen met het medicijngebruik zou een regelmatige controle op het gebruik van medicijnen uitkomst kunnen bieden. Daarom wordt in Nederland het Farmacotherapeutisch Thuis Consult gelanceerd. Een controle op medicijngebruik om, net als bij een APK, problemen te voorkomen.

Initiatiefnemers van dit project zijn LLOYDS Apotheken, zorgverzekeraars Achmea en Menzis, de landelijke apothekersorganisatie KNMP en geneesmiddelenfabrikant AstraZeneca.

Het is de bedoeling dat de medicatie van patiënten, die veel verschillende medicijnen gebruiken, grondig wordt nagekeken door de apotheker. Er wordt gekeken of de patiënten de medicijnen krijgt die het beste bij hem of haar passen en of alle middelen goed worden gebruikt. Verder kunnen eventuele problemen bij het gebruik worden opgespoord en opgelost. De apotheker brengt hiervoor een bezoek aan huis: het Farmaceutisch Thuis Consult (FTC).

Naast het huisbezoek maakt de apotheker een analyse van de medicatie. Op basis van alle informatie adviseert de apotheker de huisarts over de medicatie van de patiënt. De huisarts kan op basis hiervan de medicatie in overleg met de patiënt zo nodig aanpassen. In Australië heeft het FTC geleid tot een betere behandeling voor patiënten en voor een verlaging van de ziektekosten.

De komende twee jaar wordt met tien LLOYDS Apotheken in samenwerking met huisartsen onderzocht of deze medicatiecontrole en analyse een meetbaar gunstig effect heeft op het medicijngebruik, de gezondheidsbeleving en de daadwerkelijke gezondheid van de patiënt. Bij alle patiënten die meedoen aan het FTC-project wordt hiervoor onder andere regelmatig de bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterol gemeten. Daarnaast is er een vergelijkingsgroep, die wel gevolgd wordt maar geen thuisconsult aangeboden krijgt.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het onafhankelijke wetenschappelijke instituut SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy in Leiden.

Alle betrokken partijen hopen dat met dit project ook in Nederland een betere behandeling voor patiënten wordt bereikt. Door het medicijngebruik op een heldere en geprotocolleerde manier te analyseren kunnen sneller eventuele problemen worden opgespoord en aangepakt. Net zoals bij een APK keuring nog onopgemerkte gebreken aan de auto worden opgespoord en verholpen, zodat iedereen weer veilig de weg op kan, zo moet het FTC leiden tot een veiliger en beter medicijngebruik.

De betrokken partijen verwachten dat de resultaten van het onderzoek leiden tot een landelijke uitrol van het project. Zodat straks alle patiënten in Nederland deze service van deelnemende apothekers en huisartsen kunnen ontvangen.