Ingezonden persbericht


Eerste Nederlandse onderzoek naar ervaringen stiefmoeders gestart

Stichting Stiefmoeders Nederland start vandaag het eerste Nederlandse onderzoek naar de ervaringen van stiefmoeders. Er zijn in ons land naar schatting tussen de 125.000 en 250.000 stiefmoeders. Nog nooit eerder is onderzoek gedaan naar hun ervaringen. Het onderzoek moet bijdragen aan betere voorlichting en hulp aan deze grote groep vrouwen. Een noodzakelijk doel, want in relaties waarbij stiefkinderen betrokken zijn, loopt meer dan 66% stuk. Zijn in reguliere gezinnen de eigen kinderen vaak een extra bindmiddel tussen partners, in stiefgezinnen blijken de (stief)kinderen vaak een extra struikelblok.

Een op de tien gezinnen in Nederland is een stiefgezin. Het weinige onderzoek in Nederland is voornamelijk gedaan onder gezinnen met stiefvaders. Uit Canadees wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat gezinnen met stiefmoeders het moeilijker hebben. Zo is de relatie tussen stiefmoeders en stiefdochters de meest problematische en worstelen vrouwen meer dan mannen met onrealistische verwachtingen, maatschappelijke druk en stappen ze te snel in de zorgrol. Eenmaal verstrikt in de complexiteit van het stiefgezin hebben veel stiefmoeders diverse praktische en emotionele problemen. Zo zijn ze bijvoorbeeld (mede)verantwoordelijk voor de opvoeding, maar ontbreekt de noodzakelijke autoriteit om de regels te handhaven. Veel stiefmoeders komen terecht in gezinssituaties waar hun rol, invloed en betekenis minimaal is en dat leidt tot desillusies, frustraties en onmacht. Met als gevolg dat tweederde van de relatie strandt.

Stichting Stiefmoeders Nederland informeert en adviseert stiefmoeders over de valkuilen en struikelblokken. Minder hoge verwachtingen, een reëel perspectief op het stiefgezin en praktische adviezen moeten zorgen voor een steuntje in de rug. De stichting (met als thuisbasis Tilburg) doet onderzoek via haar website www.stichtingstiefmoeders.nl. Onder de deelnemers aan het onderzoek verloot de stichting 20 exemplaren van de boeken Scènes uit een stiefgezin en Kinderen Cadeau; boeken die een realistisch beeld schetsen van het stiefmoederschap. Het onderzoek loopt tot september 2007.

Noot voor de redactie.