Gemeente Delft

Europese burgemeesters tekenen verklaring voor klimaat

Op donderdag 24 mei hebben de burgemeesters van Växjö (Zweden), Grenoble (Frankrijk), Miskolc (Hongarije) en Vastseliina (Estland) samen met wethouder Lian Merkx van Milieu in een verklaring aan de Europese Unie aangedrongen op concrete maatregelen voor een beter klimaat. De verklaring is bedoeld als beleidsaanbeveling en is gericht op het bevorderen van het gebruik van duurzame energie.

De ondertekenaars willen het gebruik van duurzame energie bevorderen door hogere belastingen te laten heffen op alle fossiele brandstoffen, door directe en indirecte subsidies op fossiele brandstoffen te staken en door belastingen op duurzame energie te verlagen of kwijt te schelden.

Van 21 tot 24 mei was Delft gastheer voor een conferentie voor bestuurders en energiedeskundigen uit heel Europa. De klimaatverklaring kwam tot stand tijdens dit bezoek. Met onder meer de steden Växjö (Zweden) en Grenoble (Frankrijk) maakt Delft deel uit van het SESAC-project. SESAC -Sustainable Energy Systems in Advanced Cities- is onderdeel van het CONCERTO-programma van de Europese Unie.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft