ABP


Heerlen, 25 mei 2007

ABP publiceert Code Corporate Governance 2007

Op 26 april 2007 heeft het Bestuur van ABP de nieuwe Code Corporate Governance 2007 goedgekeurd. Hiermee voldoet ABP ruimschoots aan de eisen die de Code Tabaksblat stelt aan institutionele beleggers. De Code Corporate Governance 2007 bevat belangrijke veranderingen op het gebied van ABP's stembeleid en het beleid met betrekking tot het uitlenen van aandelen. Directeur beleggingen Roderick Munsters: "We zijn er trots op hiermee in de nationale en internationale kopgroep te blijven van institutionele beleggers als het gaat om het corporate governance beleid van ABP en de transparantie hierover".

De vorige Code (uit 2001) ging hoofdzakelijk over wat ABP van ondernemingen verwacht op het gebied van corporate governance (goed ondernemingsbestuur). Nu aandeelhouders (institutionele beleggers) de laatste jaren steeds actiever zijn op het gebied van corporate governance van ondernemingen, wordt er ook meer en meer van institutionele beleggers zelf verwacht dat zij transparant zijn over hun corporate governance activiteiten. De nieuwe Code Corporate Governance 2007 van ABP gaat daarom veel uitgebreider in op wat ABP zèlf allemaal doet op het gebied van corporate governance.

De meest belangrijke kenmerken van de Code Corporate Governance 2007:


· ABP stemt ­ indien praktisch mogelijk ­ op alle aandeelhoudersvergaderingen voor alle ondernemingen in haar portefeuille. Waar in vorige jaren op iets meer dan 1000 vergaderingen werd gestemd, is de verwachting dat het aantal in 2007 boven de 3000 zal liggen. Het stemgedrag is ongeveer twee weken na de vergadering te vinden op de website van ABP.
Voor een geselecteerd aantal ondernemingen ­ die samen de `full voting list' vormen ­ zal ABP zich niet alleen baseren op de externe stemadviezen, maar zelf ook uitgebreide analyses maken voor het gewenste stemgedrag. Om een evenwicht te vinden tussen securities lending en corporate governance (op uitgeleende aandelen kan niet worden gestemd, maar het uitlenen van aandelen levert wel geld op en draagt ook bij aan een efficiëntere markt) hanteert ABP de regel dat er altijd minimaal 10% van de aandelen beschikbaar moet zijn om te stemmen.
· Voor ondernemingen op de full voting list zal ABP in beginsel altijd met al haar aandelen stemmen; uitgeleende aandelen worden dus terug gehaald tenzij er naar het oordeel van ABP geen enkel controversieel onderwerp op de agenda van de vergadering staat.

Bovengenoemd `tweesporenbeleid' (alleen met het volle aandelenbelang en extra goed geïnformeerd stemmen `als het er toe doet') past goed binnen het door ABP gehanteerde uitgangspunt dat corporate governance geen doel op zichzelf is, maar moet bijdragen aan een verbeterd rendements- en risicoprofiel van de aandelenportefeuille (inclusief de genoteerde vastgoedaandelen) van ABP.

Kijk voor de volledige Code Corporate Governance 2007 op abp.nl Vermogensbeheer Environmental, Social en Governance Corporate Governance

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mediavoorlichting, telefoon 045 579 8100


---- --