Ingezonden persbericht


Persbericht

Call for Pre-Proposals on Smart Systems-in-Package: Programma wil apparaten slimmer maken

Technologiestichting STW ondersteunt technisch-wetenschappelijk onderzoek en stimuleert de toepassing van de resultaten. Deels gebeurt dat door het financieren van projecten via het Open Technologieprogramma (OTP); voor een ander deel via Perspectief, programma's van STW. Binnen Perspectief opent STW de Call for Pre-proposals on 'Smart Systems-in-Package' (SmartSiP). Deze oproep voor het indienen van pre-proposals opent op vrijdag 25 mei 2007 en loopt tot en met maandag 25 juni 2007.

De combinatie van de disciplines Embedded Systemen en Systems-in-Package kan wetenschap en industrie een voorsprong op de mondiale concurrentie opleveren. Er is nog wel onderzoek noodzakelijk om die combinatie tot stand te brengen. Met het programma SmartSiP biedt STW onderzoekers en mogelijke gebruikers van de onderzoeksresultaten de gelegenheid om hierin een flinke stap voorwaarts te zetten.

Systems-in-Package (SiP) zijn geminiaturiseerde, autonome systemen waarvan de componenten zijn geïntegreerd in één klein pakket. "Embedded systems" heeft betrekking op de slimme elektronica die, ingebed in onze omgeving, ons huis, onze auto, ons werk, allerlei hoogwaardige functies uitvoert. De "slimheid" van embedded systemen moet van de SiP een SmartSiP maken. Een voorbeeld is een draadloos sensorsysteem dat in het havenbedrijf kan worden toegepast. Wanneer elke container met een SmartSiP wordt uitgerust, ontstaat een netwerk van sensoren dat in verbinding staat met een centraal monitoring systeem. Dat legt de posities van de containers ten opzichte van elkaar vast en bewaakt de condities op afstand. Soortgelijke kwesties spelen bij bijvoorbeeld veilingen, distributiecentra en ziekenhuizen. Het is duidelijk dat met de (nog niet eerder toegepaste) combinatie van beide disciplines een voorsprong op de mondiale concurrentie behaald kan worden, maar er is nog wel onderzoek noodzakelijk om die combinatie tot stand te brengen.

De procedure
Als eerste stap in deze ronde kunnen pre-proposals worden ingediend. Het gaat om projectbeschrijvingen van maximaal 3 A4, waarin in het kort het wetenschappelijke deel en de beoogde utilisatie(kansen) worden beschreven. Daarbij moeten namen van mogelijk geïnteresseerde bedrijven worden genoemd.

Toepassingsgebieden
Nederland is goed gepositioneerd omdat alle benodigde kennisgebieden sterk ontwikkeld zijn. In SmartSiP zullen zij goed moeten samenwerken om het einddoel te bereiken en om toepassingen in gebieden als telecommunicatie, gezondheidszorg, procesautomatisering, automobiliteit en thuisautomatisering, mogelijk te maken.

SmartSiP biedt Perspectief
SmartSiP maakt deel uit van Perspectief, programma's van STW die versnelling kunnen geven aan veelbelovende onderzoeks- en toepassingsgebieden en zo kunnen leiden tot innovatie. Daarnaast voert STW het Open Technologieprogramma (OTP), waarin onderzoekers in de technische wetenschappen thematisch vrij hun ideeën kunnen uitwerken.

Dr.ir. Anton Franken, directeur van STW: "Onze programma's zijn anders dan andere. Ze kenmerken zich door een bottom-up aanpak, gericht op nieuwe oplossingen voor innovatieknelpunten. Daarnaast zijn ze multidisciplinair en worden ze samen met private partijen ontwikkeld, gefinancierd en beheerd. Het is ook de bedoeling dat ze actief inzetten op valorisatie en (startend) ondernemerschap. Met de programma's vervult STW haar radarfunctie. Ontwikkelingen die voortkomen uit het Open Technologieprogramma worden hiermee versterkt."

Over STW
Technologiestichting STW financiert met een jaarlijks budget van ongeveer 48 miljoen euro hoogwaardig technisch-wetenschappelijk onderzoek aan universiteiten en onderzoeksinstituten en bevordert de toepassing van de onderzoeksresultaten door industrieën en instellingen. STW omvat het gebied Technische Wetenschappen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het budget van STW is voor zestig procent afkomstig van NWO en voor veertig procent van het ministerie van Economische Zaken. STW ontwikkelt sinds 2006 in samenspraak met gebruikers en onderzoekers Perspectief, vraaggestuurde programma's gericht op wetenschappelijke excellentie en innovatiebevordering in specifieke segmenten van de industrie. 'Perspectief' is ontleend aan De Deursichtighe, het werk rond perspectiefwerking van Simon Stevin, een veelzijdig wetenschapper die toepassing centraal stelde.

Meer informatie bij STW:
dr.ir. F.T.M. (Frank) van den Berg, f.vandenberg@stw.nl, 030-6001291 dr.ir. F.A.(Frank) Karelse, f.karelse@stw.nl, 030-6001270 Zie ook http://www.stw.nl/programmas/smartsip

----------------------
Public Relations
Technologiestichting STW
P.O. Box 3021
3502 GA Utrecht
Van Vollenhovenlaan 661
The Netherlands

Tel +31 30 600 1211
Fax +31 30 601 44 08
pr@stw.nl
www.stw.nl