Partij van de Arbeid

Den Haag, 25 mei 2007

Vragen van het lid Kuiken (PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

over de financiële positie van politieagenten


1. Bent u op de hoogte van het onderzoek van de Raad van Hoofdcommissarissen naar de toenemende schuldenproblematiek van politieagenten?


2. Klopt het dat de Raad van Hoofdcommissarissen momenteel een diepgaander onderzoek voert naar de onderliggende problematiek van deze schulden? Zo ja, wat is de stand van zaken van dit onderzoek?


3. Bent u op de hoogte van het verschil van inzicht in de aard en omvang van de problematiek tussen de Raad van Hoofdcommissarissen enerzijds en de de politiebonden en de PvdA anderzijds?


4. Deelt u de mening van de PvdA het percentage van problematische schulden op ten minste 5% ligt en dat de oorzaken moeten worden gezocht in de gestegen kosten van het levensonderhoud, de weggevallen tegemoetkoming in ziekenkosten en het relatief lage salaris. Bent u bereid om een representatief onafhankelijk onderzoek te doen onder politieagenten naar de precieze problematiek en een plan van aanpak te ontwikkelen om verdere schuldproblemen tegen te gaan?


5. Bent u op de hoogte dat het feit dat sommige politieagenten wel 8 tot 13 weekenden achter elkaar werken voor de onregelmatigheidstoeslagen, dat steeds meer politieagenten een bijbaan zoeken en dat steeds meer agenten de eindejaars- en vakantie-uitkering maandelijks laten uitbetalen om het hoofd boven tafel te houden? Vindt u dit een gewenste ontwikkeling? Zo nee, wat gaat u hier aan doen?


6. Klopt het dat de nettolonen van de politie, met name schaal 8 en lager, gemiddeld lager zijn dan vergelijkbare beroepen in bijvoorbeeld de verpleging, het onderwijs of de beveiliging.


7. Deelt u de mening van de PvdA dat bij het aantrekken van toekomstig personeel een aantrekkelijke beloning een belangrijke rol speelt?


8. Ziet u dat de politie in toenemende mate op de arbeidsmarkt moet concurreren met andere partijen die zich bezig houden met veiligheid, zoals particuliere beveiligingsbedrijven?


9. Bent u bereid een onderzoek laten uitvoeren naar de beloning van politiemedewerkers, om vast te stellen of de huidige normering marktconform is gezien de zwaarte en belangrijkheid van het beroep en te bekijken of een herijking nodig is?

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann
Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 117
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl