Gemeente Tilburg

Nummer

2007206BW

Datum

25 mei 2007

Natuur krijgt gebied Steenfabriek terug
Industrieel complex Udenhout verdwijnt voor ecologische verbindingszone

De gemeente Tilburg en Brabants Landschap hebben vandaag de overeenkomst getekend voor de verkoop van de Steenfabriek Udenhout. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Steenfabriek. Met de aankoop realiseert Brabants Landschap een gebied een robuuste verbindingszone tussen De Leemkuilen en De Brand. Door het teruggeven van 9,5 ha bedrijventerrein aan de natuur wordt niet alleen de natuurontwikkeling gestimuleerd maar wordt er ook een hoogwaardig wandelgebied gecreëerd voor de inwoners van Udenhout en de nog te realiseren woonwijk Mortel II.

Wethouder Hans Janssen (grondzaken): "Een oud industriecomplex teruggeven aan de natuur, dat komt niet vaak voor. Je kunt de stad en de dorpen wel uitbreiden, maar je moet ook scherp in de gaten houden dat natuurwaarden op peil blijven. De Groene Mal is voor Tilburg en omgeving van levensbelang. Dan mag je af en toe best wat teruggeven wat ooit volgebouwd is. Hiervoor is een grote inspanning verricht, ook door Brabants Landschap om het financieel voor elkaar te boksen. Daar komt bij dat door onze groene partners positief meegedacht zal worden over uitbreiding van het bedrijventerreinareaal elders in Udenhout."

Verkoopdetails
Brabants Landschap betaalt 6.950.000,- voor de Steenfabriek en omliggende gronden met een totale oppervlakte van circa 30 hectare. Dit bedrag bestaat uit een aantal onderdelen. Brabants Landschap betaalt 4.842.000,- bij de verkoop. Ook neemt zij de Groene Mal- verplichting over van de gemeente om een ecologische verbindingszone tussen De Brand en Leemkuilen aan te leggen. Hierdoor valt voor de gemeente een budget van 650.000,- vrij voor de aankoop van de steenfabriek. Vanuit de impuls Groene Mal is 368.000,- beschikbaar voor de aankoop. Daarnaast zijn huuropbrengsten van de huidige huurder nog voor de gemeente.

---
Momenteel loopt nog een traject om overige subsidies (o.a. vanuit Europa) te verwerven. Informatisering Hiervoor is een werkgroep ingesteld met deelnemers van Brabants Landschap en de Financiële Administratie gemeente. Opdracht van de werkgroep is om aanvullende subsidies tot een bedrag van Juridische Zaken 582.000,- bijeen te brengen. Als dat niet lukt zal dit bedrag uit de reguliere Groene Mal Communicatie budgetten komen. De raad ontvangt in 2008 nog een voorstel om een bestemmingsreserve voor de Steenfabriek in te stellen.

Oplevering
De huidige huurder, de firma Gubbels, levert het terrein geleidelijk op. De laatste fase eindigt op 1-7-2011 waarna Brabants Landschap nog een jaar heeft om de fabriek te slopen.

Ecologische verbindingszone:
Het is de bedoeling dat aan de noodwestkant van de spoorlijn een ecologische verbindingszone gerealiseerd wordt met een wisselende breedte. Hiervoor kocht de

gemeente 9,3 hectare grond in dit gebied. Brabants Landschap gebruikt deze grond voor ruiltransacties met andere eigenaren waardoor een ononderbroken verbinding ontstaat tussen de Leemkuilen en De Brand. Het exacte tracé is nog niet bekend en zal afhangen van de uitkomst van het kavelruilproces. Dit project is niet zonder hobbels, de meest letterlijke belemmering is de passage van Brabantse Hoek en de spoorlijn Tilburg-Den Bosch.

Gebouwen verdwijnen
Alle gebouwen en verharding verdwijnen op termijn van het terrein van de steenfabriek om weer in natuurlijke staat terug te keren. De inrichting zal met name toegespitst worden op amfibieën. Met groen, waterpoelen en een wandelpad krijgt het terrein een volslagen andere aanblik dan het nu heeft.

Meer informatie
Brugt Groenevelt, woordvoering gemeente Tilburg: 013-5428333


---- --