Stichting Bouw Research

Brandveilige doorvoeringen

Brand- en rookwerende oplossingen voor installatietechnische doorvoeringen

Doorvoeringen in wanden en vloeren zijn onmisbaar voor het transport van water, lucht of stroom van de ene naar de andere ruimte in gebouwen. Voor wanden en vloeren gelden strikte veiligheidseisen als het gaat om het brand- en rookwerende uitvoering. Diezelfde eisen gelden ook als er sprake is van installatietechnische doorvoeringen. De publicatie 'Brandveilige doorvoeringen' van SBR en ISSO wil ontwerpende en uitvoerende partijen in het bouwproces meer inzicht geven in het correct uitvoeren van doorvoeringen.

Auteur Mevrouw ir. R.J. Boot-Dijkhuis
Artikelnummer 809.07
ISBN-10 90-5397-456-X
ISBN-13 978-90-5367-456-7
Prijs ¤ 95,00
Datum van publicatie 25 mei 2007
Bestel

Achtergrond informatie

Er bestaan veel alternatieven om installatietechnische doorvoeringen uit te voeren volgens de regels. In de praktijk blijken aannemers en installateurs echter onvoldoende kennis te hebben om deze oplossingen naar behoren toe te passen. Daarom hebben SBR en ISSO deze publicatie ontwikkeld die specifiek ingaat op doorvoeringen van kunststof, metaal, kabels en kabelgoten en luchtkanalen. Een goede doorvoer is van belang. Doorvoeringen zijn meestal aan het oog onttrokken en zijn na realisatie van een gebouw niet gemakkelijk meer te controleren. Daarom moet er absolute zekerheid zijn dat brand en rook zich in een gebouw niet verder kunnen verspreiden.

Compleet overzicht van kennis
De publicatie 'Brandveilige doorvoeringen' geeft een compleet overzicht van alle kennis de er voorhanden is op dit gebied. Een veelheid aan onderwerpen komt aan bod. Uitvoerende partijen vinden in de publicatie meer informatie over de reservering van schachtruimte in het ontwerp en de positionering van schachten. Ook wordt aandacht besteed aan de realisatie van de WBDBO-eis bij schachten, de opbouw en de dikte van schachtwand en -vloer en de WBDBO-eis bij meterruimten. Meer specifiek voor uitvoerende partijen gaat de publicatie nader in op de voorzieningen die nodig zijn om doorvoeringen brand- en rookwerend uit te voeren, de randvoorwaarden voor het aanbrengen van voorzieningen en het belang van testen.

Inhoud
Voorafgaand aan de meer praktische informatie worden alle voorkomenden installatietechnische doorvoeringen helder gedefinieerd. Een apart hoofdstuk gaat nader in op de vraag aan welke brand- en rookwerendheidseisen wanden en vloeren inclusief doorvoeringen moeten voldoen. Per type doorvoering krijgen ontwerpers en uitvoerders vervolgens de brand- en rookwerende basisoplossingen gepresenteerd. Omdat basisoplossingen niet altijd voldoen, worden ook alternatieve strategieën aangedragen. Verder is er een hoofdstuk opgenomen van voorzieningen die mogelijk zijn om een doorvoering brand- of rookwerend te maken. In specificatiebladen worden de oplossingen uit overzichtstabellen nader uitgewerkt, met een visualisatie en voorzien van randvoorwaarden.

Opzet en inhoud sluiten aan bij het ISSO-rapport 3217, dat nader in gaat op doorvoeringen in sanitaire techniek. Ook ISSO-publicatie 76, over warmwaterinstallaties, kan ernaast worden gebruikt.