CD&V

Dienstverlening i.p.v. winstmaximalisatie prioritair voor binnelands reizigersvervoer

25/05/2007

CD&V-Kamerlid en verkeersspecialist Jef Van den Bergh gelooft niet in de denkpiste die NMBS-gedelegeerd bestuurder Marc Descheemaecker opent in het weekblad Trends om met de NMBS-vervoersmaatschappij naar de beurs te trekken. Ook al is zo'n beursgang theoretisch mogelijk na de overname van een gedeelte van de schulden door de staat, dan nog moet het vervoer van reizigers, en zeker van de binnenlandse reizigers, een openbare dienst blijven zonder het winstmotief op de eerste plaats. Het zal al een hele opdracht zijn om de NMBS uit de rode cijfers te halen en te houden.

Jef Van den Bergh vreest dat een beursgang winstmaximalisatie op de eerste plaats zal zetten bij de spoorwegmaatschappij, ten koste van de dienstverlening. Dit leidt tot duurdere tickets en een kwantitatieve en kwalitatieve inkrimping van de openbare dienstverlening, bijvoorbeeld door het schrappen van kleinere, niet-rendabele lijnen.

Eventueel kan er gedacht worden aan een beursgang voor de geliberaliseerde spoordiensten (internationaal reizigersvervoer en goederentransport), maar de NMBS moet op de eerste plaats zorgen voor treinen die aantrekkelijk en vooral stipt zijn, op een financieel gezonde wijze. Maar dat is nog iets anders dan winst gaan maken op de kap van woon-werkpendelaars en scholieren, of van de "derdebetaler", i.c. de overheid...

»

* door Jef Van den Bergh

CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be