CD&V

CD&V: Staatshervorming is een middel, geen doel

25/05/2007

Klare taal: staatshervorming is een middel om verantwoordelijkheid te nemen voor de zorgen en noden van mensen. Een grote stap in de staatshervorming is daarom een noodzakelijke voorwaarde voor CD&V/N-VA om deel te nemen aan een volgende federale regering. Dat hebben we zo afgesproken, daar is geen "krant" tussen te krijgen. Vandaag pakken de Concentrakranten op hun voorpagina uit met de stelling als zou de staatshervorming voor CD&V geen prioriteit meer zijn. Zij kondigen daarbij een lijstje met prioriteiten aan zonder een rangschikking naar belangrijkheid. Jo Vandeurzen: "Voor alle duidelijkheid: van in het begin van deze campagne hebben wij zonder enige terughoudendheid gezegd dat de staatshervorming voor CD&V een middel is en geen doel. Voor ons is de staatshervorming de de hefboom om ons beleidsvoorstellen te realiseren.

Het is een middel tot een effici*nter werkgelegenheidsbeleid want alle werkzoekenden hebben recht op een job; het is een middel tot een toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg, georganiseerd op maat van pati*nten, want zij hebben recht op de beste zorg; het is een middel tot een gezinsbeleid dat zekerheid biedt aan ouders en kinderen.

Als men ons vraagt naar een top 10 voor deze verkiezingen dan geven we een top 10 die een antwoord biedt op de uitdagingen van de Vlaamse samenleving. Uiteraard kunnen we die maar realiseren als we in Vlaanderen over meer en homogene bevoegdheden beschikken. CD&V blijft standvastig trouw aan de vijf resoluties van het Vlaams Parlement, de uitgangspunten van het Vlaams Regeerakkoord en onze Kartel-afspraken. Dit geldt zeker voor onze plannen met de gezondheidszorg. Om een zorg op maat te realiseren willen we de grootste autonomie in de besteding van de middelen en de organisatie van de zorg. Ook hier is en blijft de goedgekeurde resolutie het uitgangspunt.

Tot slot: eerder al verklaarde ik dat een doeltreffende en stevige staatshervorming voor ons een breekpunt is. In ons CD&V-programma namen we daarom de kartelovereenkomst over: "Na het immobilisme inzake staatshervorming en na het slecht bestuur van Paars, is het tijd voor een doorbraak. Om die reden zal CD&V niet toetreden tot een federale regering indien er in het regeerakkoord geen duidelijke afspraken worden opgenomen over de realisatie van deze Vlaamse verzuchtingen." Daarom vragen wij de kiezers ons Kartel een sterk mandaat te geven. Uiteraard staat de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde bij de komende regeringsonderhandelingen in elk geval op onze agenda. Het betreft hier immers de uitvoering van een arrest van het Grondwettelijk Hof dat Paars niet heeft uitgevoerd.

Jo Vandeurzen
CD&V Voorzitter

Hierbij het lijstje zoals aan de Concentra-kranten overgemaakt


* Gezinnen, in welke samenstelling ook waarderen: gelijke en welvaartsvaste kinderbijslagen voor alle kinderen.
* Mensen ondersteunen op alle belangrijke momenten in de loopbaan: betere combinatie arbeid en gezin, vorming,.. Mensen moeten met een fiscaal gunstig tarief o.m. loon kunnen sparen om later tijd te kunnen vrijmaken. Kortom: een echt levensloopbeleid moet mensen ertoe aanzetten minder vervroegd uit de arbeidsmarkt te treden.
* Een dringend sos plan voor justitie uitvoeren. O.m.een snellere rechtsbedeling.De bouw van 1500 extra cellen moet toelaten straffen geloofwaardiger uit te voeren.
* Gezinnen en ondernemingen moeten samenwerken met de overheid in de strijd tegen de opwarming van de aarde. O.m. milieuvriendelijke aankopen (o.m. van huishoudtoestellen) stimuleren met een groen vak op de belastingsbrief. Vergroenen van vennootschapsbelasting en autobelasting.
* Strijd tegen armoede opdrijven. O.m. uitkeringen van gepensioneerden en chronisch zieken welvaartsvaster maken en een verhoging van de laagste en oudste pensioenen De automatische toekenning van sociale voordelen verzekeren.
* Inburgering bevorderen. Taalkennis is een belangrijke stap daartoe en dus een voorwaarde voor het bekomen van onze nationaliteit
* Ondernemingen -vooral de kmo's - actief ondersteunen. O.m. sociale lasten verlagingen, mogelijkheid deelstaten om kortingen te geven mbt vennootschapsbelasting en sociale bijdragen. Een beter sociaal statuut voor zelfstandigen (vooral pensioenen en kinderbijslag). Werkzoekenden hebben recht op opleiding en de plicht een geschikte job te aanvaarden.
* Een nieuw drugbeleid: consequent ontraden en uitbouw hulpverlening
* Inzake personenbelasting: de geleidelijke optrekken van de belastingvrije som voor iedereen. Behoud van de belastingshervorming.
* Dringend beter en rechtvaardiger bestuur, vooral in justitie en m.b.t. ministerie (fod) van financi*n. (gelijke toepassing in gans het land van de belastingsregels voor personen en onderneming).
* De uitvoering van de resoluties van het Vlaams Parlement m.b.t. de staatshervorming om Walloni*, Brussel, en Vlaanderen meer autonomie en verantwoordelijkheid te geven op sociaal economisch vlak.

»

* door Jo Vandeurzen


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be