Socialistische Partij

Oorlogsmisdadigers nu wel snel naar Den Haag?

25-05-2007 * De nieuwe Servische regering zal er alles aan doen om de van oorlogsmisdaden verdachte Serviërs Mladic en Karadzic zo snel mogelijk voor het Internationaal Hof in Den Haag te brengen. Die toezegging deed de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Jeremic aan de parlementaire assemblee van de Raad van Europa in Belgrado. Servië is komend half jaar voorzitter van de Raad van Europa.

SP-senator Tiny Kox stelde namens de fractie van Europees Verenigd Links dat mooie woorden niet meer volstaan, zeker niet voor een land dat leiding geeft aan de Raad van Europa, die zich concentreert op mensenrechten en democratie."U weet wie er worden gezocht en u moet ze weten te vinden. Als u in de komende zes maanden van uw voorzitterschap uw belofte waarmaakt dan bewijst Servië aan de eigen bevolking en Europa dat er werkelijk met het verleden afgerekend wordt." Ook de andere politieke groepen van de parlementaire assemblee noemden het waarmaken van de belofte om volop te gaan samenwerken met het Hof in Den Haag (waar eerder al tal van andere betrokkenen bij de oorlogen in voormalig Joegoslavië terechtstonden of nog staan) wezenlijk.

Kox kreeg van de nieuwe voorzitter van Europa's oudste en breedste mensenrechtenorganisatie de toezegging dat Servië de toetreding van de Europese Unie tot het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens zal proberen te bespoedigen. Door toe te treden erkent de EU de leidinggevende rol van de Raad van Europa op het vlak van mnsenrechten, democratie en rechtsstaat. Op voorstel van Kox en PvdA-senator Van Thijn debatteert de parlementaire assemblee binnenkort over deze kwestie.

Minister Jeremic zei verder in antwoord op vragen van Kox zich te zullen inspannen voor verbetering van de deplorabele financiële situatie van de Raad van Europa. Terwijl de Europese Unie zwemt in het geld, worden de verschillende organen van de Raad van Europa waaronder de assemblee en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, financieel afgeknepen. Het heeft er alle schijn van dat met name de 27 lidstaten van de Europese Unie steeds minder willen investeren in de 47 leden tellende Raad van Europa. De SP waarschuwt al lange tijd tegen deze vorm van EU-imperialisme.