Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 25 mei 2007

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

De Vlaamse Regering keurt het ontwerpprogramma INTERACT II voor de programmaperiode 2007-2013 goed. De basisdoelstelling betreft een goed beheer van Europese Territoriale Samenwerkingprogramma's, met als specifieke uitdaging de complexiteit ervan. De doelstellingen zijn dan ook het identificeren, beschrijven en verspreiden van werkmethodes van goed beheer die kunnen worden gebruikt in de grensoverschrijdende, transnationale en interregionale samenwerkingsprogramma's. Het Vlaamse aandeel in het progamma bedraagt 95.000 euro.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Caroline Copers wordt vervangen door Mieke De Raedemaecker in de raad van bestuur van het agentschap 'Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra Vlaanderen'.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

De Vlaamse Regering kent 179.000 euro subsidie toe aan het Centrum voor Ziekenhuis- en Verplegingswetenschap van de Katholieke Universiteit Leuven voor de implementatie van een uniforme aanpak voor valpreventie bij thuiswonende ouderen met een verhoogd valrisico.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'N16 Scheldebrug Temse-Bornem'. De bevoegde ministers worden gelast de noodzakelijke materiële compensaties voor het verlies van VEN-gebied door te voeren in het kader van de voorgenomen plannen van het Sigma-plan.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

Met het oog op advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Gemengd regionaal bedrijventerrein Portaal Lammerdries in Olen'.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen en minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering beslist, mits doorvoering van een technisch nazicht, tot tijdelijke afstand van realisatie van waterwegeninfrastructuurwerken in een reservatiezone voor waterwegeninfrastructuur in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening Zeehavengebied Gent - Inrichting R4-Oost en R4-West'. Aan de goedkeuring hangt wel volgende voorwaarde vast: voorafgaand aan de ondertekening van het besluit moet een formeel akkoord tot stand komen met de aanvrager op basis van het principieel akkoord van 22 februari 2007, aangevuld met een financiële sanctie bij niet-naleving, de overeenkomst dat bij een faling van de aanvrager het toegekende recht onmiddellijk ophoudt te bestaan en een tegensprekelijke beschrijving van de 'oorspronkelijke staat'.

Op voorstel van 06 Bert Anciaux

Het Sport voor Allen-decreet, met de subsidiëring van gemeente- en provinciebesuren en de Vlaamse Gemeenschapscommissie, werd op 9 maart door de Vlaamse Regering bekrachtigd. Nu keurt ze principieel een besluit goed dat uitvoering geeft aan de subsidiebepalingen van het decreet. Over dit uitvoeringsbesluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

In het kader van een structurele aanpak met het oog op het correct afhandelen van overheidsopdrachten bij de Vlaamse overheid beslist de Vlaamse Regering dat alle personeelsleden met een (sub)delegatie om overheidsopdrachten uit te schrijven en te gunnen, de cursus voor gevorderden verplicht moeten hebben gevolgd. Ze beslist dat alle nieuw aangeworven personeelsleden van niveau A de initiatieopleiding over de overheidsopdrachtenregelgeving moeten volgen. Alle ministers moeten de nodige initiatieven nemen om binnen hun beleidsdomein(en) een drietrapsysteem op te zetten. Dit houdt onder meer in dat er bij het vastleggen van de bevoegdheden en verantwoordelijkheden voor wordt gezorgd dat geen enkele functie of persoon de volledige verantwoordelijkheid en controle heeft over een volledig proces en/of de middelen.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een aanvulling van de code voor reclame en sponsoring op radio en televisie, met specifieke bepalingen over reclame en sponsoring gericht op jongeren. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Vlaamse Mediaraad en de Vlaamse Jeugdraad. Daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet goed tot aanvulling van het decreet van 5 april 1995 dat de algemene bepalingen vastlegt over milieubeleid met een titel XV 'Milieuschade'. Met het ontwerpdecreet wordt de Europese richtlijn 2004/35/EG van 21 april 2004 over milieuaansprakelijkheid omgezet naar Vlaamse wetgeving. Op die manier wordt er een kader vastgesteld voor het voorkomen en herstellen van milieuschade vertrekkend vanuit het beginsel dat de vervuiler betaalt. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

In het kader van enkele rechtszaken werd de rechtsgeldigheid van enkele uitvoeringsbesluiten over de heffing op de oppervlaktewaterverontreiniging uit de jaren negentig betwist omdat de dringende noodzakelijkheid onvoldoende werd gemotiveerd. Deze besluiten werden, omwille van de rechtszekerheid, eind april opnieuw door de Vlaamse Regering genomen, via een correcte procedure, zonder dat de inhoud gewijzigd werd. In het verlengde van deze beslissing keurt ze nu principieel het laatste uitvoeringsbesluit goed. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

De niet-geklasseerde waterlopen moeten in principe worden beheerd door de aangelanden en in sommige gevallen de polder of watering. In de praktijk is dit onderhoud soms ontoereikend. Verschillende gemeenten zijn dan ook vragende partij om het beheer van waterlopen die belangrijk zijn voor de waterafvoer over te nemen. In dit kader klasseert de Vlaamse Regering volgende waterlopen als onbevaarbare waterloop van categorie drie: Vuilvoortloop-Loopke in Herentals (en vanaf de gemeentegrens, op het grondgebied van Vorselaar en Grobbendonk tot 'onbevaarbare waterloop van categorie twee'), Hellekensloop in Herentals en een gracht tussen de Doornlaarlei en de Varenstraat in Rumst.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel twee besluiten met als doel de reglementering over de onafhankelijkheid van distributienetbeheerders en aardgasnetbeheerders aan te passen aan de gewijzigde marktomstandigheden. De aanpassing gebeurt opdat uitbesteding van de voorbereiding van beslissingen over strategische en vertrouwelijke aangelegenheden aan werkmaatschappijen mogelijk wordt, en ook opdat de voorwaarden waaraan dergelijke werkmaatschappijen moeten voldoen (voornamelijk op het gebied van onafhankelijkheid) in deze besluiten worden ingeschreven. Het besluit stelt dat een distributienetbeheerder of een aardgasnetbeheerder al naargelang het geval, voor de voorbereiding van de beslissingen over strategische en vertrouwelijke aangelegenheden ofwel een beroep doet op eigen personeel en middelen, dan wel een beroep doet op een werkmaatschappij of op een publiekrechtelijke rechtspersoon die participeert in de netbeheerder. Ten slotte past het besluit de bepalingen over de informatieverstrekking aan de VREG aan. Het wijzigingsbesluit wordt nu opnieuw voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

Guy Huybrechts, Albert Absillis en Koen Anciaux worden respectievelijk bestuurder, voorzitter en ondervoorzitter bij de raad van bestuur van het Agentschap Waterwegen en Zeekanaal.

Op voorstel van minister Kris Peeters en minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering wijst de voorzitter, de leden en hun plaatsvervangers en de deskundigen aan van de Mobiliteitsraad Vlaanderen.

Op voorstel van 10 Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met een koninklijk besluit dat bepaalde aspecten regelt van de arbeidsvoorwaarden voor mobiele werknemers die grensoverschrijdende diensten in de spoorwegsector verrichten. Het gaat om de omzetting van een Europese richtlijn die onder meer de rij- en rusttijden vastlegt voor treinbestuurders en -begeleiders.

Op voorstel van 10 Kathleen Van Brempt

In Vlaanderen (en België) zijn er vier openbaarvervoersmaatschappijen actief. Deze vier openbaarvervoersmaatschappijen hebben op dit ogenblik verschillende ticketingsystemen. Weliswaar zijn er vervoerbewijzen die geldig zijn bij verschillende vervoersmaatschappijen, maar elke maatschappij heeft haar eigen ticketingsysteem. Een systeem, waarbij de gebruiker van het openbaar vervoer met één ticket kan gebruik maken van de dienstverlening van de vier openbaarvervoersmaatschappijen, zal de aantrekkingskracht van het openbaar vervoer sterk doen toenemen. Daarom werd vorig jaar een protocol gesloten tussen de vier ministers van mobiliteit en de staatssecretaris van overheidsbedrijven om te komen tot een concrete projectomschrijving voor ticketintegratie. Het Overlegcomité ging eind maart van dit jaar akkoord met de oprichting van een gemeenschappelijk platform. In dit kader beslist de Vlaamse Regering nu deel te nemen aan de oprichting en de werking van dit gemeenschappelijk platform. Ze beslist ook dat De Lijn haar ticketingsysteem vernieuwt volgens de afspraken die worden gemaakt in het gemeenschappelijk platform, waardoor de tickets die bij De Lijn gebruikt worden ook bij andere openbaarvervoersmaatschappijen in België kunnen worden gebruikt.

Lees meer op: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1179888892413