Natuurorganisaties positief over aanwijzingsbesluiten Wadden

25.05.2007 / 19:15 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer

http://www.staatsbosbeheer.nl/actueel

Natura 2000-aanwijzing stap op goede weg

Eindelijk! In de kern is dat de reactie van acht samenwerkende natuurorganisaties op de ontwerpbesluiten voor aanwijzing van Natura 2000-gebieden in de waddenregio. Het waddengebied met z'n miljoenen (trek)vogels en uitzonderlijke rijkdom aan flora en fauna is het grootste natuurgebied van Nederland. De aanwijzing van de Natura 2000-gebieden is een logische stap die behoud en vooral herstel van dit unieke gebied een stapje dichterbij kan brengen. Duidelijk is nu dat ook Europa het waddengebied een zeer belangrijke status verleent.

Vervolg op planologische kernbeslissing

Het aanwijzingsbesluit van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit past in het beleid dat in de planologische kernbeslissing, derde nota Waddenzee (PKB) is vastgelegd. De regering koos in deze PKB als hoofddoelstelling: 'de duurzame bescherming en ontwikkeling van de Waddenzee als natuurgebied en het behoud van het unieke open landschap'. Deze doelstelling is in de praktijk nog ver weg, getuige tal van plannen en ontwikkelingen. De aanwijzing van de Natura 2000-gebieden is verplicht gesteld door Europa en kan er mogelijk aan bijdragen dat de doelstelling van de PKB niet achter een vervuilde horizon verdwijnt.
Het is nu zaak voortvarend aan de slag te gaan met het maken van beheerplannen waarin de status van de Waddenzee als natuurgebied wordt waargemaakt. Met een snelle openstelling van het Waddenfonds kunnen we dan ook daadwerkelijk beginnen met de uitvoering van herstelplannen.

Totaalsysteem

De opname van de duinen en de Noordzeekustzone in de aanwijzing stemmen tot tevredenheid, evenals de natuurlijke zoet-zoutovergangen die kenmerkend zijn voor het gebied. Jammer is dat het Lauwersmeer en het grootste deel van de Eemsmond nog niet zijn meegenomen. Deze gebieden zijn onlosmakelijk verbonden met het dynamische systeem van de Waddenzee. Binnendijkse gebieden, met een groot belang voor foeragerende vogels zouden ook aan het Natura 2000-gebied moeten worden toegevoegd.
Veel van de doelstellingen in de ontwerp-aanwijzingsbesluiten zijn gericht op behoud van flora en fauna. In de praktijk is er al zoveel verdwenen of aangetast dat ook herstel onderdeel zou moeten zijn. Denk bijvoorbeeld aan de 'riffen', de mosselbanken, die helaas nergens in het aanwijzingsbesluit terugkomen. Bovendien zorgen natuurlijke processen - zoals wind, stroming en kweldervorming - voor veel dynamiek in het gebied. Het is dan altijd de vraag of louter op behoud gerichte doelstellingen recht kunnen doen aan de complexe werkelijkheid. Gelukkig is in de concept-aanwijzingsbesluiten voor Natura 2000 enige ruimte voor dat herstel van de natuur opgenomen.

Het Tij Gekeerd

Natuurmonumenten, de provinciale Landschappen van Noord-Holland, Friesland en Groningen, de Waddenvereniging, Stichting Wad, Vogelbescherming en Staatsbosbeheer lanceerden eind 2005 een gezamenlijk herstelplan voor de Wadden: Het Tij Gekeerd. Een van de conclusies was dat een absoluut vereiste om de unieke kwaliteiten van de Wadden veilig te stellen is dat er weer ruimte komt voor natuurlijkheid en dynamiek in het gebied.

Voor informatie over dit persbericht kunt u terecht bij: Rien Cardol, communicatie Staatsbosbeheer regio Noord, tel. (050)7074490 of 06 - 12630980

Voor informatie over Het Tij Gekeerd:
Taco van den Heiligenberg, samenwerkende natuurorganisaties, p/a Vereniging Natuurmonumenten, tel. (0592) 305064. Zie ook: www.hettijgekeerd.nl