VVD


25-5-2007

VVD onthutst over Generaal Pardon regeling

VVD-woordvoerder Halbe Zijlstra is onthutst over de afspraken die door het nieuwe kabinet met de Gemeenten zijn gemaakt over het Generaal Pardon.

Los van het feit dat de VVD een Generaal Pardon een slecht idee vindt, maakt de VVD zich ook ernstige zorgen over de manier waarop het kabinet dit wil gaan uitvoeren. In de afspraken die Staatsecretaris Albayrak met de Gemeenten heeft gemaakt, zitten nog veel te veel losse eindjes: de financiële raming klopt niet, heldere afspraken over huisvesting en noodopvang ontbreken en Burgemeesters worden in een onmogelijke positie gebracht doordat zij een oordeel moeten gaan vellen over wie er wel en wie er niet mogen blijven.

Over de onzekerheid die bestaat of gemeenten daadwerkelijk de Noodopvang zullen beëindigen, zoals is afgesproken tussen Gemeenten en Albayrak, zegt Zijlstra: "Op die manier wordt door gemeenten aan al die mensen schijnzekerheid geboden en worden zij onterecht aan het lijntje gehouden: schandalig richting die mensen, een schande voor de Staatsecretaris en schadelijk voor het land."

"Op de wijze waarop het nu gebeurt voorzie ik over 2 jaar weer een Generaal Pardon. Eigenlijk is dit plan dus dubbel schadelijk en creëert het problemen voor de toekomst. De politiek is er om oplossingen te bieden, niet om problemen te veroorzaken". aldus Zijlstra.

Zijlstra verwacht dat het Generaal Pardon vele malen meer gaat kosten dan de 55 miljoen die het kabinet er nu voor heeft uitgetrokken. Minister van Financiën Bos wil echter pas in 2009 de kosten gaan evalueren. Volgens Zijlstra is dit typisch de werkwijze van deze minister. `Hij schuift gewoon de problemen voor