Ministerie van Defensie

25-05-2007 15:05

NIEUW CIMIC-BATALJON OPGERICHT

Overste Ben de Groot (links) neemt de vlag over van kolonel Cees van den Heuvel. - Foto: Bart Nijs Fotografie

Met het overhandigen van de oranje eenheidsvlag aan de eerste commandant, is vrijdag in Soesterberg 1 Civil Military Cooperation (CIMIC) Bataljon opgericht. De komst van deze nieuwe landmachtorganisatie vormt een belangrijke stap in de verdere professionalisering van de civiel militaire samenwerking. 1 CIMIC Bataljon is ondergebracht bij 101 Gevechtssteunbrigade.

Aan de ceremonie bij het Evenementencasino, ging één minuut stilte vooraf ter nagedachtenis aan opperwachtmeester Sander Mout van 101 Gevechtssteunbrigade. De onlangs uit Uruzgan teruggekeerde Mout (39), overleed vorige week geheel onverwacht tijdens een vakantie in Frankrijk.

Daarna overhandigde de commandant van 101 Gevechtssteunbrigade, kolonel Cees van den Heuvel, de vlag van de nieuwkomer aan de eerste man van 1 CIMIC Bataljon, luitenant-kolonel Ben de Groot. De Groot wordt binnenkort opgevolgd door luitenant-kolonel Bas Baars.

1 CIMIC Bataljon vormt in een uitzendgebied de brug bij uitstek tussen militaire eenheden enerzijds, en de bevolking en humanitaire en noodhulporganisaties anderzijds. Behalve met civiel militaire samenwerking, zal de eenheid zich ook bezighouden met economische wederopbouw. De staf ervan bestaat uit militairen van alle krijgsmachtdelen. Zij beheren een netwerk van circa vijfhonderd, in het bedrijfsleven werkzame reserveofficieren. Die komen in actie wanneer er in een missiegebied specifieke expertise benodigd is, die binnen Defensie grotendeels ontbreekt. Te denken valt aan planologen, bestuurskundigen, juristen, accountants, bankiers, consultants.

Gerelateerde links:
Intensivering civiel-militaire samenwerking