Gemeente Gouda


school wilsonplein maakt plaats voor
maatschappelijk centrum (25-5-2007)

Het schoolgebouw aan het Wilsonplein staat leeg en wordt begin juni gesloopt. Op deze plek komt een nieuw multifunctioneel maatschappelijk centrum, bestemd voor een nieuwe (brede) school, een buurtservicecentrum, een centrum voor jeugd en gezin en een aantal woningen. Siebe Keulen, wethouder Wijkontwikkeling zegt hierover: We doen al een aantal jaren hard ons best in Gouda Oost om het voorzieningenniveau op het gebied van zorg, scholen en winkels op een goed peil te brengen, te houden en waar nodig te verbeteren. Deze beweging in de wijk wordt nu echt zichtbaar. Een voorbeeld is de ontwikkeling van een centrum voor jeugd en gezin. Hiermee zit Gouda landelijk in de voorhoede. Maar voor Gouda Oost is de sloop van de school de eerste grote stap naar een compleet en nieuw hart van Gouda-Oost.

Woonpartners Midden-Holland ontwikkelt op deze locatie het eerste gedeelte van het nieuwe centrumgebied in Gouda Oost. Directeur Woonpartners Midden-Holland, René Mascini zegt: Woonpartners levert met plezier een bijdrage aan het multifunctionele gebouw en buurtcentrum. De nieuwe voorzieningen zijn van vitaal belang voor de wijk en de bewoners. Ik zou het geweldig vinden als het ons lukt om hier een centrum voor jeugd en gezin te realiseren. Als dit lukt is dit echt bijzonder. Dat wordt een Goudse primeur. In ons werk besteden wij speciale aandacht aan jongeren. Het centrum voor jeugd en gezin past daar volledig in.

Eerder dit jaar in april ondertekenden de gemeente Gouda en Woonpartners de voorovereenkomst om samen het centrum in Gouda Oost te ontwikkelen.

feestelijke sloopactiviteiten
De eerste stap van dit traject wordt op vrijdag 1 juni, rond 11.00 uur in gang gezet door wethouder Siebe Keulen, directeur René Mascini van Woonpartners Midden-Holland en directeur Joke Middelbeek van stichting Klasse. De feestelijke sloopactiviteiten zijn op het schoolplein. De kinderen van basisschool De Oosterweide verzorgen de muzikale omlijsting van de feestelijkheden. In het informatiepunt wijkontwikkeling in de De Rijkstraat 32, is de komende tijd een expositie te zien over de historie van de school.

leuk idee? kom er dan mee!
Na de sloop wordt de achtergebleven grond met gras ingezaaid. De buurtkinderen kunnen hier tijdelijk spelen. Heeft u ideeën voor leuke (buurt)activiteiten op dit tijdelijke grasveld aan het Wilsonplein dan kunt u dit kenbaar maken bij het informatiepunt Wijkontwikkeling aan de De Rijkestraat 32 of mailen naar wijkontwikkeling@gouda.nl. De leukste activiteiten worden door bureau Wijkontwikkeling opgepakt en waar mogelijk met buurtbewoners en organisaties uitgevoerd.

wie komt er in het nieuwe gebouw?
De nieuwbouw biedt ruimte aan onder andere de openbare basisschool De Oosterweide, een kinderdagverblijf, de tussenschoolse opvang, een peuterspeelzaal, een buurtservicecentrum met diverse organisaties (onder andere het Wijkteam Gouda Oost en Factor-G), een Centrum voor jeugd en gezin (onder andere het consultatiebureau en het maatschappelijk werk), een nieuwe gymzaal en woningen.

wijkontwikkeling
De ontwikkeling van een nieuw centrum in Gouda Oost maakt onderdeel uit van Wijkontwikkeling. Onder deze noemer werken de gemeente Gouda en de woningcorporaties Mozaïek Wonen en Woonpartners Midden-Holland aan de verbetering van de leefbaarheid in Gouda Oost en Korte Akkeren. De ontwikkeling van het centrum past binnen de ambities van Wijkontwikkeling; het creëren van een gastvrij Gouda Oost.