KNHS


Nederland zevende in Super League Rome
25 mei 2007

Britten gelukkigst in Samsung Super League Rome

ROME (KNHS) - Het oranje kwartet had, in tegenstelling tot de Britten, het geluk niet met aan haar zijde op de snikhete zanderige piste die het beeld van de Piazza di Siena in Rome revolutionair heeft veranderd. De Nederlandse ruiters kwamen niet verder dan de zevende plek en zakten in het tussenklassement achter de Zweden, maar doordat vier landen de tweede plek deelden -Duitsland, België, Frankrijk en Zwitserland - is de achterstand van Nederland op de leidende Duitsers een fractie meer dan tien punten, waardoor het klassement komende week in het Zwitserse Sankt Gallen toch nog wel danig kan veranderen.

De Nederlandse ruiters likten hun wonden en Ben Schröder (Tubbergen), met BMC Rubert R debuterend in een Samsung Super League wedstrijd, reed een fantastische foutloze eerste manche, waarbij de bruine hengst van Herman Roelofs uit Den Ham het hout nergens aanraakte. In de tweede ronde tikte Rubert R eenmaal tegen het hout van de tweede van de dubbel van steilsprongen, direct na de sloot, die dan ook prompt viel. "Ik vind het jammer voor het team van die fout, maar voor mezelf ben ik heel tevreden", aldus Ben Schröder. "Het vorige jaar heb ik BMC Rubert R veel meegenomen en gestart in lichtere wedstrijden en pas aan het einde van het jaar heb ik een paar grote prijzen gereden.Nu mag deze hengst af en toe laten zien waar we vorig jaar voor hebben getraind".
Vincent Voorn (Dinteloord), die zich verre van fit voelde en niet wist of dat nu door de zon of het voedsel kwam, reed met Gestion Priamus Z een goede eerste manche met één balkje en een zeer overtuigende foutloze tweede ronde. "Priamus Z is een bloedbeestje, dat altijd wel weer iets nieuws ziet. Daaruit kwam het iets slingerend aanrijden op de eerste hindernis voort. Verder voelde Priamus in de eerste ronde heel fijn aan en in de tweede was het eigenlijk vanaf de eerste tot en met de laatste een heel simpel ritje, waarin we dan ook foutloos bleven", aldus Voorn, die vertelde de gehele nacht niet te hebben geslapen en de hele dag niets te hebben gegeten. "Pal voor het parcours verkennen heb ik even op mijn kamer een steenkoude douche genomen".
Leon Thijssen (Baarlo Lb.), die vorige week nog met Olaf actief was in de Grote Prijs van Madrid, kreeg in de eerste ronde een balkje aan de benen en in de tweede ronde twee. "Toch vond ik Olaf in de eerste ronde goed springen en in de tweede zelfs top. De fout op de uitsprong van de dubbel was mijn fout, maar de tweede, op de één na laatste hindernis, was er eentje waarvan de plank pas viel toen ik al twee galopsprongen verder was. Met twee maal een balkje aan de benen hier had ik kunnen leven", aldus Thijssen.
Volgens Marc Houtzager (Rouveeen) was de landenwedstrijd van Rome zwaarder dan de wedstrijd in La Baule, maar toch sprongen er in Rome maar liefst 17 combinaties in de eerste ronde foutloos en in de tweede manche waren dat er nog acht, terwijl er zes combinaties een dubbele nul rit noteerden. "De fouten van mij waren dure fouten en ik baal er van dat we ze hebben gemaakt", aldus Houtzager. Bondscoach Rob Ehrens heeft het relativeren soms tot kunst verheven. "We zijn zevende geworden, dus eigenlijk zesde, want Italië telt niet mee. Daarmee hebben we het resultaat van La Baule geëvenaard, dus had het slechter gekund, met de Zweden en de Amerikanen nog achter ons. Voor mij had deze wedstrijd iets weg van een tombola, waarin de gelukkigsten, de Britten, hebben gewonnen. Voor hetzelfde geld hadden we een barrage gehad tussen vijf landen en dan was het een echte tombola geworden. Ik ben blij met Vincent Voorn en Ben Schröder en als we er nog een paar van zulke kanjers bij krijgen komt het nog wel goed!", aldus Ehrens.

Na de eerste manche ging België aan de leiding met nul strafpunten, gevolgd door maar liefst zes landen met één afgeworpen balkje, terwijl Nederland samen met de Zweden met acht strafpunten de rij sloot. In de tweede ronde werd de Belg Ludo Phillippaerts gediskwalificeerd, maakte zijn landgenoot Patrick McEntee een springfout, hield Francois Mathy jr. de lei schoon en noteerde Kristof Cleeren twee springfouten, waardoor België op een totaal eindigde van een dozijn strafpunten. Maar ook voor de Fransen waren de druiven zuur. Kevin Staut en Olivier Guillon behoorden met hun paarden Kraque Boom Bois Margot en Ionesco de Brekka tot het selecte groepje dat een dubbele foutloze ronde noteerdee, maar Robert Breul wierp drie palen uit de balken en Hubert Bourdy twee. Met een foutloze rit van Bourdy had Frankrijk de wedstrijd gewonnen. Met één balkje was een barrage met de Britten noodzakelijk geweest, maar nu restte de gedeelde vierde plek. En eigenlijk ging het ook zo met Duitsland en Zwitserland, die ook hadden kunnen winnen, mits ze Frouwe Fortuna aan hun zijde hadden gehad. Zij koos in het tropisch warme Rome echter voor de zijde van de Britten.
Het mooiste beeld van deze Samsung Super League tekende de Italiaanse Chiara Arrighetti, die met Harpon du Borda een foutloze eerste ronde noteerde. De vreugde en blijdschap van de in een thuiswedstrijd rijdende amazone die dan ook nog eens foutloos bleef was enorm.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslag 2e Samsung Super League wedstrijd 2007 / Rome:


1) Groot-Brittannië - 8

2) Duitsland - 12

2) België - 12

2) Frankrijk - 12
2) Zwitserland - 12
6) Italië (wild card) - 16
7) Nederland - 20

- Vincent Voorn - Gestion Priamus Z - 4 + 0
- Leon Thijssen - Olaf - 4 + (8)

- Ben Schröder - BMC Rupert R - 0 + 4

- Marc Houtzager - Opium VS - (4) + 8
8) USA - 25
9) Zweden - 32

Tussenstand Samsung Super League 2007, na 2 wedstrijden:


1) Duitsland - 14,75

2) Zwitserland - 11,75

3) Groot-Brittannië - 10,50

4) België - 9,75

5) Frankrijk - 7,75

6) Zweden - 4,50

7) Nederland - 4

8) USA - 2

Voor meer informatie zie: www.piazzadisiena.com