Gemeente Zaanstad

14-05-2007

De wethouder Verkeer, R. Linnekamp, is voornemens het College van B&W te vragen het plan voor de aanpak van de spoorwegovergang aan de Dorpsstraat in Assendelft stil te leggen tot eind 2007. De gemeente wil de komende periode onderzoeken of en hoe het project voortgezet kan worden. Naar verwachting zal B&W dit voorstel eind mei bespreken. De gemeente informeert nu de direct belanghebbenden over het voornemen.

Achtergrond
Wegens de verkeersonveiligheid voor fietsers en de slechte ontsluiting van bedrijventerrein Assendelft Noord, besloot het College van B&W in 2003 om de spoorwegovergang te verbeteren. Het idee was om een nieuwe ontsluitingsweg aan te leggen over het terrein van Forbo. Deze nieuwe weg zou tegenover de Woonmall uitkomen op het bedrijventerrein.

De omvang en kosten van het project zijn destijds te laag ingeschat. Gaandeweg het project kwamen onvoorziene belemmeringen aan het licht, zoals de noodzaak om de funderingstechniek aan te passen. Daardoor werd het project complexer en duurder. Echter, door de toenemende technische complexiteit leken de subsidiemogelijkheden groter. Besloten werd om door te gaan met de plannen en de haalbaarheid ervan verder te onderzoeken.

Veranderde subsidieregeling
Door aangescherpte regelgeving blijken subsidiemogelijkheden nu beperkter dan verwacht. Zaanstad heeft op dit moment onvoldoende budget om het project voort te zetten en de nieuwe weg daadwerkelijk aan te leggen. Het is momenteel onduidelijk of en hoe Zaanstad het benodigde budget bijeen kan krijgen. Dat is geen basis om het project te vervolgen. Het is echter te vroeg om het project definitief te beëindigen. Zeker omdat de problematiek blijft bestaan.

Uitstel tot eind 2007
Wethouder Linnekamp wil het College van B&W vragen om het project een `time out' te geven. Deze `time out'-periode duurt tot eind 2007. Dan zal B&W een definitieve beslissing nemen over het project. De periode tot eind 2007 wordt gebruikt om uit te zoeken:

* Wat de kosten en effecten zijn als het project definitief wordt beëindigd;
Of er op andere wijze financiering gevonden kan worden voor het huidige project;

* Of aanvullend verkeerskundig onderzoek leidt tot een haalbare en betaalbaar alternatief om de ontsluiting van Assendelft Noord en de verkeersveiligheid van fietsers te verbeteren.

Vooruitlopend op besluitvorming door B&W heeft wethouder Linnekamp de vier meest betrokken bedrijven, de voorzitter van de bedrijvenvereniging Assendelft Noord en de voorzitter van het wijkoverleg Assendelft reeds geïnformeerd over deze plannen.