Hulpverleningsregio Haaglanden


Brand Parelmoerhorst, Den Haag

Den Haag, 25 mei 2007

Vanavond rond acht uur is door een oververhitte frituurpan brand ontstaan in de keuken van een woning aan de Parelmoerhorst in Den Haag. Drie kinderen hadden hierdoor rook ingeademd en zijn door ambulancepersoneel behandeld.

De kinderen, in de leeftijd tussen de zes en veertien jaar, hadden in de keuken een frituurpan aangezet. Hun ouders waren op dat moment niet thuis. Na enig moment ontdekte zij dat de frituurpan oververhit was geraakt en was gaan branden. Zij hebben hierop de brandweer gewaarschuwd en daarna de woning verlaten.

Bij aankomst van de brandweer stond de keuken aan de achterzijde van de woning in brand. De voordeur was dicht gevallen waardoor de brandweer eerst de voordeur moest forceren om de woning binnen te kunnen komen. Voor het blussen van de brand werden twee blusvoertuigen en een hoogwerker ingezet. De brand was hiermee snel onder controle en kon om vijf voor half negen het sein brand meester worden gegeven.

De kinderen waren door dit voorval erg geschrokken en werden in het huis van de overburen opgevangen alwaar zij door ambulancepersoneel werden behandeld. Zij hadden rook ingeademd en konden bij hun ouders blijven die inmiddels waren gearriveerd. De kinderen hebben tijdens de brand in de woning goed gehandeld door de keukendeur te sluiten, de brandweer te bellen en de woning te verlaten. Door deze handelingen hebben zij hun risicos tijdens de brand in de woning beperkt. Als voorbeeld te noemen een frituurpan blussen met water wordt gevolgd door een enorme reactie en kan erg gevaarlijk zijn!

De keuken heeft zware brandschade opgelopen. De rest van de woning heeft rook- en roetschade. De bewoners kunnen vannacht niet terug naar hun woning en worden opgevangen door buren waar zij de nacht zullen doorbrengen.

De schade aan de woning bedraagt circa 40.000 euro.