Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 25 mei 2007. (25/05/07)

Regelmatig versturen we een "parlementaire nieuwsflits". Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Kris Van Dijck is een fervent voetbalsupporter. Hij achtte het dan ook zinvol om tijdens het actuele vragenuurtje minister Anciaux te ondervragen over diens financieringsplannen voor het Vlaams jeugdvoetbal, die werden voorgesteld op een persconferentie in gezelschap van François De Keersmaecker (voorzitter van de KBVB). Er werden behoorlijke bedragen vooropgesteld om het jeugdvoetbal te subsidiëren en Kris wilde weten welke garanties de minister in ruil had verkregen.

De minister verzekerde het parlement allereerst dat alle middelen naar de jeugdwerking en de clubs gaan, niet naar de Voetbalbond. Hij antwoordde verder dat het minimumscenario voor de splitsing heel duidelijk is: het Vlaamse decreet moet worden nageleefd en voegde toe dat de geesten binnen de KBVB wel degelijk in de juiste richting evolueren. De minister voert nu gesprekken omtrent de concrete invulling van een Vlaams Voetballiga, al gaf hij aan dat de KBVB een oude tante is, en we er een jong ding van zullen maken. Dat is niet zo eenvoudig. Dat vraagt tijd. Het streefdoel voor de oprichting van deze Vlaamse Voetballiga is 1 januari 2009.

De Vlaamse Rand is Mark Demesmaeker zijn eerste aandachtspunt, in het Parlement maar ook ten velde. Hij trok met enkele militanten het terrein op om Franstalige verkiezingsaffiches te overplakken met bloemetjesbehang, als vriendelijk doch kordaat antwoord op de agressieve, provocatieve campagne van Franstalige kandidaten. Dit is waarom de kieskring B-H-V moet worden gesplitst, aldus Mark. Momenteel zijn de Franstalige politici duidelijk aanwezig in het straatbeeld in de Vlaamse Rand. Daardoor lijkt het alsof er vroeg of laat tweetaligheid komt en alsof kennis van het Nederlands en integratie niet nodig zijn.

Onlangs kwamen een aantal uitspraken van Waals minister-president Elio Di Rupo over de IJzeren Rijn in de media. Ten aanzien van de Nederlandse provincie Limburg noemde hij dit project enkele maanden geleden weggegooid geld.In Vlaanderen is er nochtans een consensus dat deze spoorlijn echt nodig is als één van de vele maatregelen om de mobiliteitsproblematiek op te lossen. De Waalse Regering heeft schrik dat er enkele treinen minder zouden rijden over de Montzenlijn, die de Antwerpse haven met Aken verbindt via het Waalse Visé en Montzen. Die lijn is 55 km langer dan de IJzeren Rijn, kent op bepaalde plaatsen steile hellingen en is daardoor veel minder efficiënt voor goederenvervoer.

Op vraag van Jan Peumans, wereldburger en Limburger, wist minister Kris Peeters te melden dat hij niet op de hoogte was van de démarche van het Waals Gewest. Hij stemde dan ook in met Jans suggestie om het aan te kaarten op het eerstvolgende Overlegcomité. Eveneens zal volgens Peeters de federale regering moeten blijven praten met de Nederlandse Regering opdat de uitspraak van het Arbitragehof wordt nageleefd en opdat het historisch tracé in gebruik wordt genomen zoals voorzien, ondanks de nuancerende berichten van de Nederlandse minister Eurlings terzake.

Helga Stevens bekommerde zich in de commissie Welzijn over de LOGOs (Lokaal Gezondheidsoverleg). Dit zijn samenwerkingsverbanden tussen diverse lokale partners inzake gezondheidszorg die worden gesubsidieerd door de Vlaamse overheid en die daartoe een convenant afsluiten. Toch kunnen LOGOs niet altijd voldoende bijdragen aan de verschillende Vlaamse gezondheidsdoelstellingen. Er wordt immers niet altijd efficiënt gewerkt door problemen met de financiering en met de geografische afbakening.

Minister Vervotte erkende dat heel wat LOGOs het inderdaad moeilijk hebben indien zij enkel gefinancierd worden door de Vlaamse Gemeenschap. Daarom werkt zij momenteel aan een ontwerp van besluit waarin de toekomstige opdracht, de geografische indeling en de subsidiëring worden uitgewerkt. Het stimuleren van een schaalvergroting van de LOGOs, een betere samenwerking met de SELs (Samenwerkingsinitiatieven Eerste Lijn) en duidelijker opdrachten voor de LOGOs staan daarin centraal.

Bart De Wever liet zich tussen alle campagnebezigheden door ook horen in de Antwerpse gemeenteraadscommissies. Hij vestigde de aandacht op de verkeerssituatie aan de Middelheimlaan-Lindendreef. Daar is sedert de opening van de ring te Berchem een zogenaamde knip ingevoerd. Bedoeling is om het sluikverkeer een halt toe te roepen. De buurt blijkt er echter van overtuigd dat er geen problematisch sluikverkeer was en veel mensen beschouwen deze knip daarom als zinloos en storend. Schepen Ludo Van Campenhout wist dan ook te zeggen dat de knip zal worden verwijderd. Eind goed, al goed.

Auteur:
Wetenschappelijk medewerker Vlaams parlement
Lieven De Rouck

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be