Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 25 mei 2007

Waregem heeft als eerste volledige eigen bedrijvendatabank

Vanochtend drukte Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois in Waregem op de startknop van een unieke gemeentelijke toepassing van de Vlaamse Kruispuntbank Ondernemingen. De toepassing kwam tot stand met de steun van de Coördinatiecel Vlaams E-Government. Minister Bourgeois roept alle gemeenten op hierop in te tekenen. "Het vraagt heel wat inspanningen van de gemeenten, maar Waregem toont dat het kan. En de winst voor het lokale beleid is enorm," aldus Bourgeois.

Geen enkele gemeente of stad in Vlaanderen heeft tot op heden een zicht op alle ondernemingen op haar grondgebied. Waregem is de eerste die zijn 4500 bedrijven wel in kaart heeft. Gegevens van alle bedrijven zijn elektronisch beschikbaar, met inbegrip van de aard van de activiteiten, de vestigingsplaats, het aantal medewerkers, de jaarrekening, de exportbestemmingen enz. Met een ingenieus systeem van gegevensuitwisseling over ondernemingen op Waregems grondgebied, is de stad bovendien perfect op de hoogte van alle bedrijfsbewegingen, zoals nieuwe vestigingen, wijzigingen van statuten, faillissementen, het wegtrekken van bedrijven enz. Informatie die van onschatbare waarde is voor het economisch beleid van de stad, de ruimtelijke ordening, het werkgelegenheids- en het mobiliteitsbeleid..

Bourgeois introduceerde als minister van Bestuurszaken en ook van Administratieve Vereenvoudiging het principe "Vraag niet wat je al weet" binnen de Vlaamse overheid. De verschillende entiteiten kunnen via een backoffice systeem, met 'communicerende' databanken, gegevens uitwisselen. Zo moeten ondernemingen, burgers, kortom iedereen die in contact staat met de Vlaamse overheid, gradueel geen informatie meer verschaffen die in één of andere overheidsdienst aanwezig is. Dit geldt ook voor informatie waarover de federale overheid beschikt.

De minister wil dit principe doortrekken naar de gemeentelijke administraties en de koppeling maken met hun databanken: "Gemeenten hebben heel wat informatie waarmee onze databanken kunnen worden verrijkt. Maar vooral zijn de gemeenten bijzonder gediend met de informatie die wij hen kunnen bezorgen. Een schitterend voorbeeld is wat we in Waregem doen. Waregem heeft nu inzicht in alle informatie over bedrijven op zijn grondgebied, of die informatie nu van de federale of de Vlaamse overheid komt, of uit de eigen bestanden van de stad," aldus Bourgeois.

De stad Waregem, de intercommunale Leiedal en de Coördinatiecel Vlaams E-Government (CORVE) sloegen hiervoor de handen in elkaar. Vanuit CORVE werd het basissysteem aangereikt. Waregem maakte er een multifunctionele toepassing van met een lokaal bedrijvenloket. Daar kunnen de data onmiddellijk worden getoond en verrijkt door de bedrijven. Ook kunnen burgers en bedrijven nu deze informatie op een bijzonder gebruiksvriendelijke manier raadplegen via het Internet.

Deze toepassing ligt binnen handbereik van alle Vlaamse gemeenten en minister Bourgeois roept de gemeenten dan ook op hiervan gebruik te maken. De datastromen vanuit de Vlaamse Kruispuntbank Ondernemingen zijn klaar voor uitrol naar de gemeenten. Het is aan de gemeenten om die kans te grijpen.

www.waregem.be/bedrijvengids (http://www.waregem.be/bedrijvengids)

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Mevr. Marijke Verboven
Tel: 02 552 70 89
GSM: 0475 48 12 32
Email: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be