Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 25 mei 2007

Mobiliteitsraad opgericht

Vandaag werd op de Vlaamse Regering de Mobiliteitsraad of MORA opgericht. De MORA is een initiatief van Vlaams minister van Openbare Werken Kris PEETERS en van Mobiliteit Kathleen VAN BREMPT en kadert in het stelsel van de strategische adviesraden die de Vlaamse Regering moeten adviseren. De MORA moet adviseren over het mobiliteitsbeleid en openbare werken in Vlaanderen. De voorzitter van de MORA wordt mobiliteitsexpert Daan Schalck.

Een duurzaam mobiliteitsbeleid is enkel mogelijk indien dit gesteund is op een breed maatschappelijk draagvlak. Een strategische adviesraad moet zorgen voor dit draagvlak. Daarom werd de samenstelling van de MORA een afspiegeling van de verschillende diensten, sectoren en belangengroeperingen die actief bezig zijn met één of meerdere aspecten van mobiliteit binnen het Vlaamse Gewest.

Minister Van Brempt: "Het is de eerste keer dat de mobiliteitsverenigingen en -sectoren in Vlaanderen formeel betrokken worden en advies kunnen geven over het Vlaamse mobiliteitsbeleid. Op die manier kunnen zij hun maatschappelijke rol ten volle vervullen, naast de vakbonden, werkgeversfederaties en milieuverenigingen. Voor het draagvlak van het beleid is dit van zeer groot belang."

Minister Peeters benadrukt: "De inbedding van de MORA in de SERV garandeert dat ook de sociale partners betrokken worden bij de advisering van het mobiliteitsbeleid. Tevens zorgt dit ervoor dat de afstemming met de Vlaamse Havencommissie en de Vlaamse Luchtvaartcommissie op een efficiënte wijze georganiseerd kan worden, om zo ook de nodige aandacht te kunnen besteden aan het intermodale vraagstuk. Dit was een belangrijk uitgangspunt bij de besprekingen voor de oprichting van de MORA."

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Dhr. Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters
Tel: 02 552 66 00
GSM: 0477 38 23 37
Email: persdienst.peeters@vlaanderen.be

Mevr. Sara Vercauteren, woordvoerster van minister Van Brempt
Tel: 02 552 63 00
GSM: 0495 21 56 69
Email: persdienst.vanbrempt@vlaanderen.be