Groep Wilders
vrijdag 25 mei 2007
Vragen van het lid Agema (PVV) aan de Staatssecretaris van VWS over de berichtgeving (*) dat niet eerder zoveel ziekenhuizen zoveel moeten bezuinigen.

1.)
Bent u bekend met de berichtgeving (*) dat niet eerder zo veel ziekenhuizen als nu moeten bezuinigen? En dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg die ziekenhuizen kunnen leveren?

2.)
Bent u met mij van mening dat het niet wenselijk is dat verpleegafdelingen worden gesloten, dat er wordt gekozen voor een tweedehands apparaat dat iets minder goed is in plaats van de allernieuwste PET/CT-scan, dat ziekenhuisgebouwen verouderen omdat nieuwbouw wordt uitgesteld? Zo ja, wat gaat u ondernemen om te zorgen dat ziekenhuizen niet voor dit soort oplossingen kiezen? Zo nee, waarom niet?

3.)
Bent u bereid de gelden van de circa 1 mln mensen (niet-verzekerden, wanbetalers, niet-nederlanders) die niet meebetalen aan de zorgpremie, terug te halen en te investeren in ziekenhuizen? Zo ja, hoe en op welke termijn? Zo nee, hoe denkt u het voortbestaan van kwalitatief goede ziekenhuizen te garanderen?

(*)
NRC Handelsblad, Goedkope kunstknie uit Duitsland, 25 mei 2007
Het Financieel Dagblad, Ziekenhuis belandt op de intensive care, 25 mei 2007