Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 15 maart 2007

Le Corbusier - De kunst van architectuur
Van 26 mei t/m 2 september 2007 in Zaal 1 van het NAi

Le Corbusier is veruit de beroemdste en volgens velen de meest belangrijke architect en stedenbouwkundige van de twintigste eeuw. Maar hij was ook schilder, beeldhouwer, fotograaf en textielontwerper. Hoewel velen het oeuvre van Le Corbusier goed kennen, was zijn laatste grote overzichtstentoonstelling in 1987. Van 26 mei t/m 2 september 2007 presenteert het NAi voor het eerst in de geschiedenis zijn complete oeuvre in origineel materiaal. Terwijl Rotterdam in deze periode in het teken staat van de derde Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam met het thema Power, toont het NAi met meer dan 450 originele tekeningen, maquettes, schilderijen, tapijten, stoffen, films, foto's, beeldhouwwerken, meubels en interieurs de kracht en invloed, kortom de Power van Le Corbusier in de tentoonstelling 'Le Corbusier - De kunst van architectuur'.

Le Corbusier deinsde niet terug om kunst, architectuur, design, stedenbouw, film en andere disciplines door elkaar te gebruiken om een nieuw en creatief perspectief te bieden op de hedendaagse cultuur. De tentoonstelling 'Le Corbusier - De kunst van architectuur' geeft inzicht in de synthese van kunsten zoals Le Corbusier die voorstond, en daarom zullen er ook werken te zien zijn van kunstenaars die in de nabijheid van Le Corbusier verkeerden, zoals Pablo Picasso, Fernand Léger, Georges Braque en Amédée Ozenfant.

Modern en actueel
De veelheid en variatie aan kunstwerken in de tentoonstelling illustreren het creatieve proces dat Le Corbusier bracht tot de verwezenlijking van zijn belangrijkste projecten: Villa Savoye nabij Parijs, de modelstad Chandigargh in India, het klooster Notre Dame du Haut in het Franse Ronchamp, het wooncomplex Unité d'Habitation in Marseille en zijn wereldberoemde chaise longue. Meer dan een halve eeuw later zijn de ontwerpen van Le Corbusier nog steeds modern en actueel. Le Corbusier had zeer uitgesproken ideeën over de manier waarop steden ontworpen moesten worden. Onder meer in Parijs en Marseille bouwde hij wooncomplexen waarin alle benodigde functies waren ondergebracht en de verkeersstromen streng geregisseerd werden. Zijn ideeën vonden veel navolging, maar de grootschaligheid van de (voor)steden en het ontbreken van de zorg voor de publieke ruimte, maakten dat zijn ideeën niet altijd succesvol waren. De rellen in de voorsteden van Parijs en de problemen in de Bijlmermeer (Amsterdam Zuid-Oost) worden, terecht of onterecht, direct in verband gebracht met zijn gedachtegoed.

Menselijk
De interieurontwerpen van Le Corbusier blijven actueel en inspirerend. In menig huiskamer, vooral die van architecten, duikt zijn comfortabele chaise longue op. In de tentoonstelling worden stoelen, tafels, schilderijen, sculpturen en tapijten in hun context getoond. Samen geven ze inzicht in Le Corbusiers artistieke preoccupatie met de menselijke omgeving en de menselijke maat. Hij ontwikkelde de `modulor', een harmonieus verhoudingssysteem, vergelijkbaar met de Gulden Snede, dat de gemiddelde lengte van de mens als uitgangspunt neemt.

Tentoonstelling
De tentoonstelling wordt opgebouwd aan de hand van drie thema's: Context, Privacy and Publicity, en Built Art. In het eerste thema staan de vijf steden centraal die het werk, leven en de ideeën van Le Corbusier over de gebouwde omgeving hebben gevormd: La Chaux-de-Fonds, Parijs, Algiers, New York and Chandigarh. Deel twee, Privacy and Publicity, toont de het werk van Le Corbusier waarbij de nadruk ligt op de relatie tussen het voorwerp, de architectuur en de huiselijke omgeving. Hier worden voornamelijk toonaangevende huizen en interieurs getoond met behulp van maquettes van gebouwen en projecten, of gereconstrueerde kamers. En tot slot worden in het Built Art-gedeelte aan de hand van grote maquettes, digitale animaties en films de ambities die Le Corbusier nastreefde inzichtelijk gemaakt.

De tentoonstelling wordt gemaakt door het Vitra Design Museum in samenwerking met het Nederlands Architectuurinstituut, the Royal Institute of British Architects en de Fondation Le Corbusier. De Le Corbusier-experts Stanislaus von Moos en Arthur Rüegg hebben samen met Mateo Kries, curator van het Vitra Design Museum, de tentoonstelling samengesteld.

Na de opening van 'Le Corbusier - De kunst van architectuur' vindt er twee weken lang een festival plaats, bestaande uit diverse lezingen, debatten en symposia, die zijn gewijd aan Le Corbusier, aan het thema Power van de derde Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam en Wimby.

'Le Corbusier - De kunst van architectuur' wordt georganiseerd in het kader van Rotterdam 2007, City of Architecture en mede mogelijk gemaakt door Bouwfonds Cultuurfonds en AM.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Afdeling Marketing & Communicatie, tel 010-4401255, 4401235 of 4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

NAi persbeelden

Meer over het NAi

Bezoekinformatie

Tentoonstellingen in het NAi

NAi activiteitenprogramma (lezingen, excursies, etc.)

Laatste verandering: vrijdag 23 maart 2007