Gemeente Zaanstad

10-04-2007

Gemeente Zaanstad organiseert voor het vierde jaar de Zaanse Kinderboekenmarkt op zaterdag 26 mei van 10.00 - 16.00 uur op de Zaanse Schans in Zaandam. Het jaarlijkse culturele evenement biedt een dag vol leuke doe-, luister- en kijkactiviteiten.

Veel te beleven
Verschillende kinderboekenuitgevers presenteren hun nieuwste en leukste aanwinsten. Zij komen, soms vergezeld van favoriete schrijvers of illustrators, allemaal naar een van de grootste kinderboekenmarkten van Nederland om kennis te maken met hun lezertjes. Ronald Ootjers, wethouder van Cultuur: "Er is héél veel te beleven in de Zaanstreek. De kinderboekenmarkt is erg leuk voor kinderen om met hun ouders en/of opa's en oma's een dagje heen te gaan. Ik ben er trots op dat we ook dit jaar weer een kinderboekenmarkt hebben met een breed scala aan mooie activiteiten. 26 mei wordt een gezellige dag op de Zaanse Schans deze lente!"

Je kunt:

* Jacques Vriens' voorstelling `Grootmoeders grote Oren' bezoeken in het Zaans Museum;

* snuffelen bij de kramen van uitgevers en antiquariaten;
* naar de `magische' uitreiking van de Hotze de Roosprijs 2007 met de winnares van 2006 Niki Smit en wethouder Ronald Ootjers;
* luisteren naar kinderboekenschrijvers die voorlezen uit hun eigen boek, o.a. Hans Kuyper, Annejoke Smids, Mariska Krab, Mariëtte Aerts, Gerard Delft, Rebecca Noldus, Mary Valk en heel veel andere schrijvers en illustrators, zoals Olivier Rijcken en Arnold de Hartog;

* papier bewerken en zelf een geheimschrift maken bij de kraam van Erfgoed á la Carte en het Gemeente Archief;
* handtekeningen verzamelen van favoriete schrijvers en illustrators;

* een speurtocht doen op de Zaanse Schans;
* een fietstocht maken die in het teken staat van kinderboeken;
* een poppenkastvoorstelling bezoeken;

* djembé spelen en zingen met een kinderkoor;
* de expositie `Geheimen dozen' bezoeken die gemaakt is door leerlingen van het Zaans Lyceum, in het Zaans Museum;
* het `geheim' theater bezoeken in verschillende tenten en de Schuitemakerij, door Jeugd Theater Werkplaats Alkmaar;
* luisteren naar het verhaal over `Japie de Molenaarsknecht' bij een echte molen;

* je mooi laten schminken door de leerlingen van de Stichting Kidz;
* een toverboekje maken samen met de boekenbindsters Ine en Femke;
* ontdekken wie er wonen in de slootjes van de Zaanse Schans;
* dansen met Ginger en Sera van bureau Moving en Entertainment;
* ter afsluiting kun je om 16.00 uur in filmtheater De Fabriek, Jan Sijbrandssteeg 12, Zaandam de films `Afblijven!' of `De Kameleon 2' gaan bekijken. 50% Kortingsbonnen zijn verkrijgbaar op de Kinderboekenmarkt.

De activiteiten zijn kosteloos
Alle kijk-, luister- en doe activiteiten op de Zaanse Schans en de activiteiten in het Zaans Museum die te maken hebben met de kinderboekenmarkt zijn gratis. Alleen voor de voorstelling van Jacques Vriens en de bioscoop zijn kaarten nodig.

Jacques Vriens geeft voorstelling `Grootmoeders grote Oren' in het Zaans Museum
Kaarten voor de voorstelling van Jacques Vriens zijn vanaf 2 mei te koop aan de kassa van het Zaans Museum, Schansend 7 in Zaandam. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar en is van 14.00 - 15.00 uur. Kosten: voor kinderen EUR 2,- voor ouders/begeleider EUR 4,-. Om zoveel mogelijk kinderen de mogelijkheid te geven de voorstelling te zien, vragen wij 1 begeleider per kind(eren).

Naast de al genoemde activiteiten worden nog allerlei spannende avonturen aan het programma toegevoegd.

De Zaanse Kinderboekenmarkt komt mede tot stand door: Gemeente Zaanstad, De Zaanse Schans, Het Zaans Museum, Stichting Kidz, Agora, Opoz, Erfgoed á la Carte en Vereniging De Zaansche Molen.