Provincie Utrecht

Utrecht over Nieuwe Hollandse Waterlinie

Serie RTV Utrecht over Nieuwe Hollandse Waterlinie

15-5-2007 -

Elke zaterdag van 26 mei tot en met 7 juli

`Utrecht Buiten', het landschapsprogramma van Regio TV Utrecht, gaat op zaterdag 26 mei weer van start met een nieuwe serie. Presentator Annebelle Schneemann neemt de kijker mee naar de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in de provincie. Deze militaire bouwwerken zorgden vroeger voor onze veiligheid, maar die functie hebben ze nu niet meer. Vele forten zijn inmiddels in verval geraakt. De provincie Utrecht werkt aan het herstel en ontwikkeling van de waterlinie. Niet alleen door restauratie, maar ook door het toegankelijk maken van de forten en de forten een eigentijdse functies te geven. `Utrecht Buiten' laat zien dat er weer heel wat te beleven is.

Nieuwe functies voor de forten

De forten hebben hun oude functie verloren en zijn veelal in verval geraakt. Tegenwoordig worden ze weer in ere hersteld. De gebouwen maken immers deel uit van het cultuurhistorisch erfgoed. Diverse forten krijgen een nieuwe eigentijdse functie. Elke week kan de kijker zien welke bestemming één van de forten, met de daarbij omliggende omgeving, heeft gekregen.

De eerste aflevering gaat over het heden en verleden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In elk van de volgende zes afleveringen staat een fort centraal. Bijvoorbeeld Fort Voordorp dat al jaren een chique congrescentrum is of Fort Blauwkapel dat tegenwoordig een woonfunctie heeft en waar onder andere de padvinders gevestigd zijn. De serie is een samenwerkingsproject tussen RTV Utrecht, Erfgoedhuis Utrecht, het Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie en de provincie.

Elke zaterdag om 11.25 uur
Voor dit en veel meer: kijk `Utrecht Buiten' elke zaterdag vanaf 26 mei om 11.25 uur. Elk uur herhaling tot 10.00 uur zondagochtend. Voor meer informatie kijk op www.rtvutrecht.nl/utrechtbuiten

Meer weten over de Waterlinie?
Achtergrondinformatie over dit project kunt u ook vinden op Nieuwe Hollandse Waterlinie (www.hollandsewaterlinie.nl)

Meer informatie: Mariette Hilkemeijer, telefoon 030 2582015