Tentoonstelling van bekendste en grootste architect

15.05.2007 / 16:43 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ned. architectuur instituut

Ned. architectuur instituut

http://www.nai.nl

Oeuvretentoonstelling 'Le Corbusier - De kunst van architectuur' in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) te Rotterdam van 26 mei t/m 2 september 2007

Het oeuvre van de grootste en bekendste architect van de twintigste eeuw, de Picasso van de architectuur, de ontwerper van de chaise longue - Le Corbusier (1887-1965) - is slechts zelden te zien. Nu, voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis, toont het Nederlands Architectuurinstituut het oeuvre van deze Zwitsers-Franse grootmeester. Te zien zijn meer dan 450 originele interieurs, meubels, gebouw- en stadsontwerpen, maar ook tekeningen, schilderijen, foto's, stoffen, collages, films en beeldhouwwerken van hem en van tijdgenoten als Picasso, Braque, Ozenfant, Gris en Léger. Op zaterdag 26 mei vindt de wereldpremière plaats van de tentoonstelling 'Le Corbusier - De kunst van architectuur' in het NAi. De tentoonstelling is tot en met zondag 2 september te zien in Rotterdam, om vervolgens door te reizen naar onder meer Londen, Lissabon en Weil am Rhein. 'Le Corbusier - De kunst van architectuur' is een unieke gelegenheid om met het werk van Le Corbusier kennis te maken of om de kennis van zijn werk verder te verdiepen. De laatste overzichtstentoonstelling van zijn werk was in 1986 in Centre Pompidou in Parijs; wellicht is de eerst volgende pas weer over twintig jaar.

Inspiratie
De tentoonstelling toont niet alleen werk van Le Corbusier, maar ook voorwerpen die zijn wereld vormden en inzicht geven in hoe zijn brein werkte. Net over de drempel van de tentoonstelling stapt de bezoeker in het 'heilige der heiligen': de werkkamer van Le Corbusier aan de Rue de Sèvres 35 in Parijs, met zicht op de originele muurschildering die hij voor zijn kamer maakte en met zijn bureau tegen de wand. Aan dat bureau tekende hij de schelpen die hij verzamelde en die onder andere de basis vormde voor het ontwerp van Notre Dame du Haut in het Franse Ronchamps. De schelpen, maar ook de pijp die hij rookte en zijn - tegenwoordig klassieke - (architecten)bril zijn te zien in de tentoonstelling; evenals schilderijen en tekeningen van tijdgenoten en inspiratiebronnen: Pablo Picasso, Georges Braque, Amédée Ozenfant, Juan Gris en Fernand Léger. Le Corbusier is bekend geworden met de discipline die hij het best beheerste, architectuur, maar hij was ook een verdienstelijk schilder, beeldhouwer, fotograaf en textielontwerper. Met passie mixte hij al deze disciplines om tot nieuwe perspectieven te komen. De honderden objecten die in de tentoonstelling zijn samengebracht, laten een glimp zien van wat zich afspeelde in het hoofd van Le Corbusier.

Public relations
Le Corbusier heeft niet alleen grote bekendheid verworven door de uitzonderlijke architectuur die hij maakte. Hij was ook bijzonder goed in het verzorgen van zijn eigen public relations. Hij was in staat om de ingewikkelde theorie die ten grondslag lag aan zijn modernistische architectuur te comprimeren tot vijf principes die voor iedereen begrijpelijk zijn. Toen in 1927 Le Corbusiers dubbele woning in de Weissenhof-Siedlung in Stuttgart werd gebouwd, vatte hij de grondslagen ervan samen in de 'vijf punten voor een nieuwe architectuur'. Dit waren de steunpijlers die het gebouw van de grond verheffen (pilotis), het dakterras, vrije wanden binnen een dragende skeletstructuur, lange horizontale ramen (fenêtres en longueur) en een vrije voorgevel. Een belangrijke voorwaarde om deze punten te kunnen realiseren was de toepassing van een zelfdragend staalskelet dat de muren van hun dragende functie bevrijdde en voor vrij invulbare plattegronden en gevels zorgde.

Naast het terugbrengen van complexe theorie tot eenvoudige principes liet Le Corbusier elk artikel of boek dat hij schreef onmiddellijk vertalen van het Frans naar het Engels en het Duits. Daarmee verspreidde zijn gedachtegoed zich razendsnel over de hele wereld en verwierf hij grote bekendheid. Toch is Le Corbusier niet alleen beroemd: het strakke regime van zijn architectuur leidde tot wooncomplexen die terug te vinden zijn in de voorsteden van Parijs, maar ook in de Bijlmer in Amsterdam Zuidoost. De problemen die tegenwoordig in deze wijken bestaan worden deels toegeschreven aan de manier waarop deze complexen ontworpen en gebouwd zijn, en daarmee aan Le Corbusier.

Opening
Op zaterdag 26 mei om 16.30 uur zal de tentoonstelling 'Le Corbusier - De kunst van architectuur' officieel geopend worden door architect Herman Hertzberger. Als twintiger ontmoette hij in 1952 Le Corbusier op de opening van de tentoonstelling van zijn schilderijen in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Op dat moment was hij te verlegen om met de grote architect in gesprek te treden. Toch is hij met vele andere architecten die in de jaren vijftig, zestig en zeventig furore maakten, schatplichtig aan zijn gedachtegoed en zijn werk.

Persvoorbezichtiging
Voor de pers is er op donderdag 24 mei om 10.00 uur een inleiding door de curatoren en voorbezichtiging van de tentoonstelling:

- 10.00 uur: Persontbijt in de foyer van het NAi

- 10.30 uur: Inleiding door Martien de Vletter, hoofd Presentatie NAi en curator
- 11.00 uur: Voorbezichtiging tentoonstelling

Tijdens deze bijeenkomst zullen ook de curatoren van Vitra Design Museum, Stanislaus von Moos, Arthur Rüegg en Matteo Kries, aanwezig zijn voor het beantwoorden van vragen. Aanmelding via www.nai.nl/inschrijven/vip onder 'Persvoorbezichtiging Le Corbusier'.

Catalogus
De catalogus die bij de tentoonstelling wordt uitgegeven is beschikbaar in pdf. Als u deze pdf wilt ontvangen, kunt u een mail sturen naar press@nai.nl.

NAi Maastricht: Jean Prouvé
Gedurende 'Le Corbusier - De kunst van architectuur' is in het NAi Maastricht de tentoonstelling 'Jean Prouvé - De poëzie van het technisch object' te zien. Jean Prouvé was een tijdgenoot van Le Corbusier en hun paden hebben elkaar regelmatig gekruist. Ze werkten onder meer samen aan de realisatie van de Unité d'Habitation in Marseille, een ontwerp van Le Corbusier waarvoor Prouvé enkele meubels maakte. Verder ontwierp Prouvé verscheidene meubels die Le Corbusier naar zijn inzicht aanpaste.

Bezoekers die een van beide tentoonstellingen bezoeken, krijgen bij de aanschaf van een entreebewijs een vrijkaart voor de andere tentoonstelling.

De tentoonstelling wordt gemaakt door het Vitra Design Museum in samenwerking met het Nederlands Architectuurinstituut, the Royal Institute of British Architects en de Fondation Le Corbusier. 'Le Corbusier - De kunst van architectuur' wordt georganiseerd in het kader van Rotterdam 2007, City of Architecture. AM is hoofdsponsor van deze tentoonstelling.