Universiteit van Amsterdam

Scholieren strijden in landelijke finale Robocup Jr

Gepubliceerd op 16 mei 2007

Op zaterdag 26 mei vindt in Nemo de landelijke finale van Robocup Junior plaats. Ruim tweehonderd scholieren tussen de 9 en 19 jaar strijden met hun zelfgebouwde robots om de titels in de categorie voetbal, dans en rescue. De Universiteit van Amsterdam (UvA) is sponsor en medeorganisator van het evenement. Studenten van onder andere de UvA-opleidingen Informatica, Informatiekunde en Kunstmatige Intelligentie zullen tijdens de finale actief zijn als scheidsrechter en wedstrijdleiding.

De tweehonderd deelnemers vormen in totaal 58 teams. Daarmee is het evenement flink groter dan vorig jaar, toen 35 teams meededen. De winnaars van vorig jaar hebben in juni deelgenomen aan de het Wereldkampioenschap in Duitsland. Het Nederlandse team Rescue is daar tweede geworden.

RoboCup Junior is een wereldwijd initiatief dat de interesse in technische opleidingen stimuleert door het maken van lesmateriaal, waarmee scholieren op school kleine robots kunnen ontwerpen, bouwen en programmeren. De doelstelling daarbij is om in 2050 een team van robots te laten winnen van de wereldkampioen voetbal. Jaarlijks worden er landelijke wedstrijden georganiseerd waar de schoolteams tegen elkaar spelen in de onderdelen RoboDance, RoboRescue en RoboSoccer, verdeeld over twee leeftijdscategorieën.