Gemeente IJsselstein


Wonen, werken en leren » Toerisme en promotie » Evenementen

Start zomerseizoen Yselvaert, Kasteeltoren en Kasteeltuin

Datum: dinsdag 22 mei 2007
Op zaterdag 26 mei gaat in IJsselstein het zomerseizoen van start met vaartochten van Yselvaert door de vestinggrachten en de openstelling van de Kasteeltoren en -tuin.

Eerder dit jaar zijn de boten feestelijk te water gelaten om te vieren dat de Stichting Yselvaert vijf jaar geleden is opgericht. Varen naar de Overtoom
De `heer Gijsbrecht' en `Vrouwe Berthe' varen op zaterdag en zondag vanaf 26 mei tot en met 14 oktober door de IJsselsteinse grachten. Vertrekpunt is de steiger aan de Walkade tegenover het Stadsmuseum. De boten varen voor de reguliere vaarten op zaterdag om 14.15, 15.15 en 16.15 uur en op zondag om 14.15 en 15.15 uur. Vanaf het water ziet de stad er verrassend anders uit. Een leuke manier om het verleden van IJsselstein te ontdekken!
`Beleef het verleden'
Bij het vaarkaartje is de entree van de Kasteeltoren, de kasteeltuin en het Stadsmuseum inbegrepen.

De Kasteeltoren is het restant van het eens vermaarde Kasteel IJsselstein. De tentoonstelling `700 jaar Stein aan de Ysel' geeft hierover uitleg. Bijzonder is de kennismaking met een kasteelbewoner, die de geschiedenis opnieuw tot leven brengt. Acteurs kruipen in de rol van de vroegere kasteelbewoners. Daarnaast zijn er op iedere eerste zaterdag van de maand speciale kinderrondleidingen. Verkleed als ridder of jonkvrouw maken kinderen met de kasteelbewoner een ontdekkingstocht door de toren.

In de Kasteeltuin zijn natuurobjecten aanwezig vervaardigd van wilgenhout en in relatie met de geschiedenis van deze historische plek. Jong en oud kunnen zich vermaken met middeleeuwse spelen. In het Stadsmuseum kunt u de historische tentoonstelling '3000 jaar wonen nabij de Hollandse IJssel´ bezoeken. Aan de hand van ontdekplekken, interessante voorwerpen en audiovisuele presentaties, beleeft u de geschiedenis van het authentieke vestingstadje IJsselstein. Panorama Rivierenland sluit hierbij prachtig aan: een unieke presentatie van schilderijen vanaf de zeventiende eeuw tot heden over de rivierlandschappen van Midden-Nederland door de ogen van kunstenaars.

`Yselvaert speciaal'
De boten varen op aanvraag voor gezelschappen (max. 24 personen). Er zijn diverse arrangementen mogelijk. Aan de kinderen is ook gedacht: er is een speciale drakenboot die van élk feestje een heus avontuur maakt.
Pittoreske vaart Lopikerkapel en Beeldentuin De Evolutie Varen naar Lopikerkapel, via de Hollandse en de schitterende Kromme of Enge IJssel. Geniet van al het moois onderweg en bij De Roode Leeuw krijgt u een heerlijke lunch geserveerd. Deze dagtocht is elke donderdag mogelijk. Er zijn extra vaarten naar Lopikerkapel op zondag 29 juli en zondag 12 augustus. U kunt ook kiezen voor een uurtje varen en daarna ronddwalen in een prachtige kleurrijke border- en beeldentuin De Evolutie in Nieuwegein. Deze vaart wordt op een aantal vrijdagmiddagen in de maanden juni, juli en augustus aangeboden. Kaartverkoop en informatie
Vaarkaarten zijn tijdens weekdagen te koop bij VVV IJsselstein en op zaterdag en zondag in het Stadsmuseum, voor de reguliere weekendvaarten. Voor informatie VVV: (030) 236 00 60 en Stadsmuseum (030) 688 68 00, www.stadsmuseum.nl.
Tijdens het Pinksterweekend varen de boten op zaterdag 26 mei en maandag 28 mei. Er zijn dus geen vaarten op eerste Pinksterdag. Adres en openingstijden

o Stadsmuseum
Walkade 2, 3401 DS IJsselstein
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag, 13.00-17.00 uur (eerste Pinksterdag dicht, tweede Pinksterdag open)
o Kasteeltoren
Kronenburgplantsoen 9, 3401 BM IJsselstein
Openingstijden: zaterdag en zondag, 13.00-17.00 uur (eerste Pinksterdag dicht, tweede Pinksterdag open)
Theatrale vertellingen: 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur (behalve eerste zaterdag van de maand)
kinderrondleidingen: eerste zaterdag van de maand (reserveren bij Stadsmuseum, tel. (030) 688 68 00).