Gemeente Sluis

in Bezoekerscentrum t Zwin te Retranchement

PERSBERICHT - 23 mei 2007

Dubbeltentoonstelling in Bezoekerscentrum t Zwin te Retranchement Wat men niet ziet Een microscopische reis door het plantenlichaam en Hoogwaterlijn: Geverfde vogels en Strand

Op zaterdag 26 mei wordt in Bezoekerscentrum t Zwin te Retranchement de dubbeltentoonstelling Wat men niet ziet Een microscopische reis door het plantenlichaam en Hoogwaterlijn: Geverfde vogels en Strand geopend. Tentoonstellingen over respectievelijk het innerlijk van een plantenlichaam en de kunstzinnige verbeeldingen van strand en slik en aldaar gevonden dode vogels.

Wat men niet ziet Een microscopische reis door het plantenlichaam Planten zijn vooral bekend van de buitenkant. Hoe het binnenste van de plant eruit ziet is bij velen een stuk minder bekend. De expositie Wat men niet ziet Een microscopische reis door het plantenlichaam toont aan de hand van microscopische opnamen het innerlijk van een plantenlichaam. Daardoor krijgen wortel, stengel en blad een andere dimensie. Ook wordt duidelijk gemaakt dat de uitwendige verschijningsvorm van een plant erg bedrieglijk kan zijn. Planten die niet met elkaar verwant zijn, kunnen bijvoorbeeld door dezelfde levensomstandigheden erg op elkaar gelijken.

Hoogwaterlijn: Geverfde vogels en Strand
Peter Clijsen is beeldend kunstenaar te Terneuzen. Hij noemt zich een alleseter: schilderen, tekenen, het bewerken van hout en steen alles heeft een plaats in zijn werk. Twee tentoonstellingen in het Bezoekerscentrum gaan over het strand en slik. De ene is geïnspireerd op aldaar gevonden dode vogels. Peter brengt ze in zijn werk als het ware weer tot leven. In de andere staan bizar gevormde kleiklifformaties en waterpoelen centraal.

Opening
De opening van de dubbeltentoonstelling vindt plaats op zaterdag 26 mei in Bezoekerscentrum t Zwin. Het programma begint om 14.00 uur en voorziet in bijdragen van wethouder Leen Wille, portefeuillehouder Cultuur van de gemeente Sluis, conservator Jerry De Block en beeldend kunstenaar Peter Clijsen.

Adres en openingstijden
Bezoekerscentrum t Zwin is te vinden aan de Gerrit van Hoeketraat 2 (4525 NH) te Retranchement.

Geopend:
Tot en met 2 september:
dinsdag tot en met zaterdag 10.00-17.00 uur; zondag 12.00-17.00 uur.

4 september t/m 28 oktober:
dinsdag tot en met zondag 12.00-17.00 uur Voor groepen op afspraak het hele jaar geopend.